Autor Wątek: Zjawiska ekstremalne w naszym regionie  (Przeczytany 26133 razy)

Offline Szymon

• Weteran
Odp: Zjawiska ekstremalne w naszym regionie
« Odpowiedź #105 dnia: 04 Sie, 2010, 00:09:53 »
To tą burzę ja "wygrałem" pod względem ilości piorunów na jednym zdjęciu?  :P  Jeśli tak to gdzie mogę odebrać złote kalesony?   ;)  Czy to nie są 4 piorun? Bo niby zaczynają i kończą się każdy w innym miejscu.

EDIT: Jaka groźna petarda :)

Offline Revan144

• ChrisFix
  • Super Poster
« Odpowiedź #106 dnia: 04 Sie, 2010, 00:21:44 »
Ja miałem dzisiaj takie szczęście, że jak migawka się zamknęła to piorun się pojawiał i to nie byle jaki :)
Na szczęście moja metoda na złapanie burzy nie zawiodła ;) Prawdę mówiąc pierwszy raz wywoływałem RAW'y z piorunami, więc opcja jest tylko jedna - jak burza to tylko format .NEF, a następnie wywołanie na kompie ;D

Szymon - dobra robota, oby tak dalej :)
Hey guys, ChrisFix here!
FB Page

Offline Szymon

• Weteran
« Odpowiedź #107 dnia: 04 Sie, 2010, 00:33:37 »
...oby coraz  lepiej. Mi nie raz się przypomniało dopiero po dobrych rąbnięciach, że trzeba przycisnąć spust.

Offline TuneR

• Mega Poster
« Odpowiedź #108 dnia: 06 Sie, 2010, 12:20:16 »
Wydaje mi się, że link będzie pasował najlepiej do tego tematu:

http://chase.tornadovideos.net/pages/full_screen

Żeby u nas były takie fajne mapy  ::) Oczywiście nie chcę, tak ekstremalnej pogody, ale ile osób mogłoby w porę się ewakuować bądź zabezpieczyć majątek.

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << SIERŻANT SZT. >>
« Odpowiedź #109 dnia: 06 Sie, 2010, 16:38:18 »
Cytat: RADIO 5

Geologiczna sensacja na Suwalszczyźnie

Geologiczna sensacja na Suwalszczyźnie. W okolicy Szypliszk naukowcy odkryli prawdziwą wieczną zmarzlinę, taką, jakie są na Syberii lub na Alasce. Zamarznięte skały zalegają 357 metrów pod ziemią. Naukowcy są zaskoczeni. - To unikat na skalę europejską - mówi obecny na miejscu wierceń Łukasz Śliwiński z Państwowego Instytutu Geologicznego. Powszechnie wiadomo, że im głębiej wwiercamy się w skorupę ziemską, tym skały są bardziej gorące. Są jednak takie miejsca na kuli ziemskiej, gdzie zasada nie obowiązuje. Jak się okazało, taki fenomen przyrodniczy jest w okolicach Udryna i Szypliszk. O swoim odkryciu naukowcy PIG poinformowali dziś na konferencji prasowej w Warszawie. My natomiast z mikrofonem i kamerą udaliśmy się na miejsce wielkiego odkrycia. To polana przy lesie, kilka kilometrów od Szypliszk. Na miejscu są naukowcy, kilku robotników ze Śląska i potrzebny im sprzęt. Wiercenia odbyły się w lipcu. Fachowcy wywiercili otwór głębokości 450 metrów. Później rozpoczęli badania geofizyczne. Kilka dni temu na głębokości 356 metrów odnotowali niewiarygodnie niską temperaturę w okolicach zera stopni Celsjusza. Tego nikt w Instytucie się nie spodziewał. Naukowcy z całą pewnością stwierdzili, że na Suwalszczyźnie odkryto kopalną wieczną zmarzlinę sprzed 13 tysięcy lat, czyli najzimniejsze skały w Europie! Jak wyjaśnił Śliwiński, zmarzlina pochodzi ze zlodowacenia Wisły. Badania koło Szypliszk będą kontynuowane. Odkrycie paleozmarzliny na Suwalszczyźnie ma istotne znaczenie dla nauki. Badania pozwolą na dokładniejsze modelowanie przyszłych zmian klimatycznych. Prace mają również ważny aspekt praktyczny, bo pozwalają na określenie szeregu parametrów związanych z przepływem wód podziemnych i szczelnością skał. Niewykluczone, że na wielkim odkryciu skorzystają mieszkańcy Szypliszk i okolic. Jest duże prawdopodobieństwo, że Suwalszczyzna, a dokładnie miejsce odwiertu stanie się miejscem wypraw geologów z całej Europy.

http://www.youtube.com/watch?v=vHALknG51DE
« Ostatnia zmiana: 09 Sie, 2010, 06:17:12 wysłana przez the_mask »

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #110 dnia: 07 Sie, 2010, 04:13:44 »
Wczorajsza burza. Narazie pierwsze cztery zdjęcia ;)

Offline TuneR

• Mega Poster
« Odpowiedź #111 dnia: 07 Sie, 2010, 09:11:48 »
Mi nic nie chciało wpaść do obiektywu :(

Offline Revan144

• ChrisFix
  • Super Poster
« Odpowiedź #112 dnia: 07 Sie, 2010, 09:31:23 »
A ja nie miałem wczoraj siły na burzę, choć błyskało, wiało i to nieźle
Hey guys, ChrisFix here!
FB Page

Offline Rockers

• Mega Poster
« Odpowiedź #113 dnia: 07 Sie, 2010, 09:31:34 »
Burza najpierw szła ze wschodu, potem szła na nas z zachodu, a w końcu rozmyśliła się i na zachodzie pozostała. Z domu mam widok na północ i południe. Stałem w oknie do 3 w nocy - nic. Wszystko po bokach.
« Ostatnia zmiana: 07 Sie, 2010, 09:32:07 wysłana przez the_mask »

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #114 dnia: 07 Sie, 2010, 12:05:05 »
Dokładnie, burza była na wschodzie i na zachodzie (na wschodzie słabiutko, za to na zachodzie... malina ;) ). Ja mam tak okna akurat i balkon na zachód, więc mi nawpadało sporo.
To zadośćuczynienie za poprzednią burzę, gdy wszyscy nałapali błyskawic, tylko ja nie mogłem wtedy focić.

Jeszcze 4 dorzucam :)

Może jeszcze coś kiedyś z tej burzy wrzucę :)

Offline TuneR

• Mega Poster
« Odpowiedź #115 dnia: 07 Sie, 2010, 15:06:18 »
Owocne polowanie.

Pączuś

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: 09 Sie, 2010, 04:18:09 »
Ładne zdjęcia. Mam pytanie, gdy fotografujecie pioruny to sami staracie się uchwycić jego strzał czy aparat jest ustawiony samoczynnie ze robi zdjęcie z chwilą błysku na niebie ?

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << SIERŻANT SZT. >>
« Odpowiedź #117 dnia: 09 Sie, 2010, 06:16:48 »
Najczęściej jest to ustawianie zdjęć w serii co 4 lub więcej sekund lub wciskanie spustu co raz. Chociaż, może niech lepiej wypowiedzą się na ten temat eksperci :)

Offline TuneR

• Mega Poster
« Odpowiedź #118 dnia: 09 Sie, 2010, 07:24:17 »
Też kiedyś myślałem, że trzeba mieć refleks żeby uchwycić wyładowanie :) Ale trochę poczytałem i teraz ustawiam przesłonę na 8 (jak fotki wychodzą za jasne to zmniejszamy otwór) i wybieramy tryb B (bulb). Wciskamy spust i czekamy aż coś się złapie :D I tak trzymam ok. 30 sekund - jak się coś złapie to ok, jak nie to znowu wciskamy i czekamy. Przydałby się wężyk spustowy, bo trzymając 30 sekund otwartą migawkę można poruszyć zdjęcie.

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << SIERŻANT SZT. >>
« Odpowiedź #119 dnia: 09 Sie, 2010, 07:27:15 »
Ja zamiast wężyka mam pilota :D, aparat też można ustawić na 30 sek i bez wężyka się obejdzie :P No i oczywiście statyw musi być :)