Autor Wątek: Zdjęcia w podczerwieni  (Przeczytany 12557 razy)

Offline gryson

• Super Poster
Odp: Zdjęcia w podczerwieni
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Gru, 2011, 21:05:36 »
Gryson lekki na wspomnienie ;)
Noka ma rację, bez informacji jaki konkretnie aparat, jaki filtr IR, bez poglądowego zdjęcia niewiele można pomóc czy doradzić. Podaj konkretne informacje, pokaż przykładowe zdjęcia, wtedy będziemy mogli coś na ten temat powiedzieć. Kolejna sprawa, jeśli robiłeś zdjęcia teraz, czyli listopad - grudzień, to nie licz na "klasyczne" IRenki, ponieważ nie ma zieleni, nie ma liści, a to właśnie takie okoliczności sprawiają, że zdjęcia w podczerwieni wyglądają najlepiej.
Pozdrawiam

Widzę, że pisaliśmy w tym samym czasie :) O ile pamiętam Revan foci również nikonem D3000, i jak już stwierdziliśmy jego aparat nie lubi się z IRenkami, co zresztą zostało już pokazane w tym wątku. Niestety. Możesz na siłę próbować, ale nie będą to taki IRenki, do jakich jesteśmy przyzwyczajeni. Masz zbyt mocny filtr IR przed matrycą. Owszem, można przerobić body do zdjęć w podczerwieni, ale wtedy musisz zapomnieć o normalnych zdjęciach tym aparatem.
« Ostatnia zmiana: 20 Gru, 2011, 21:11:41 wysłana przez gryson »

Offline MAM

• Super Poster
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Gru, 2011, 21:12:31 »
  szkot-77 Pisać też jeszcze  się nie nauczyłeś ,ale może będziesz dobrym fotografem  :spoko: cierpliwości

szkot_77

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Gru, 2011, 21:18:51 »
Dzieki za odpowiedz. Cholera zaladowal bym zdjecie ale nie mam bladego pojecia jak.Moze faktycznie brak zieleni to glowna przyczyna. Nikon d3000 czyli dolna polka, ze szklem tamrona 18-200 chociarz nie sadze zeby to akurat odgrywalo jakakolwiek role. Kombinowalem z roznymi czasmi naswietlania zaczynajac od 10 a nonczac na 30 sekundach. Wszystkie foty w raw'ie z iso od 200 do powiedzmy 800 a co za tym idzie wszystkie mozliwe kombinacje balansu bieli. "Cos" wychodzi wogole jak ustawia sie wb na "graypoint". Co do filtra... Najtanszy jaki mozna bylo dostac na ebayu ;-) Nawet nie ma nazwy wiec moze w tym problem ale zal bylo mi wydawac przeszlo £40 na Hoya lub cos w tym stylu kiedy tak naprawde nie wiem czy bede w stanie cos z tym zrobic.

szkot-77 Pisać też jeszcze  się nie nauczyłeś ,ale może będziesz dobrym fotografem  :spoko: cierpliwości
Sorki "MAM" ale nie wiedzialem ze ortografie tez sie tu bierze pod uwage. Myslalem ze piszemy o fotografi a nie poruszamy zagadnienia dotyczace jezyka polskiego. Nie zrozum mnie zle i zarazem sproboj wybaczyc ale dla wlasnej wygody jezyk klawiatury mam ustawiony na "EN-GB", wiec pisze bez polskich znakow....
« Ostatnia zmiana: 20 Gru, 2011, 21:23:34 wysłana przez noka »

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Gru, 2011, 21:23:01 »
Kurcze a jak tu sioe laduje zdjecia bo jestem nowy i nie moge rozkminic
Podaję rozkminkę.
Spójrz na menu na górze strony -> znajdź FAQ i kliknij -> znajdź pytanie "Jak wstawiać zdjęcia w postach?" i kliknij -> wysunie się poradnik.
FAQ jest w javascript i nie da się bezpośrednio zalinkować.

Możesz wrzucić fotki, ale podejrzewam, że Twój aparat "nie lubi się z IRenkami"

« Ostatnia zmiana: 20 Gru, 2011, 21:25:21 wysłana przez noka »

Offline MAM

• Super Poster
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Gru, 2011, 21:26:43 »
spoko_żartowałem ;),bo nie mołem rozkminic :D

szkot_77

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 20 Gru, 2011, 21:34:56 »

« Ostatnia zmiana: 20 Gru, 2011, 21:42:15 wysłana przez noka »

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Gru, 2011, 21:37:36 »
ze szklem tamrona 18-200 chociarz nie sadze zeby to akurat odgrywalo jakakolwiek role.

Obiektyw też ma wpływ na zdjęcia w podczerwieni, z tym, że nie ma wpływu na balans bieli, co może na zdjęciach robić tzw. "spota" czyli jaśniejszą (białą) plamę na środku kadru. Nie wiem jak zachowuje się ten tamron, to trzeba by sprawdzić z aparatem nadającym się do IR.

Wszystkie foty w raw'ie z iso od 200 do powiedzmy 800 a co za tym idzie wszystkie mozliwe kombinacje balansu bieli.

ISO nie ma nic wspólnego z balansem bieli. Balans bieli w przypadku podczerwieni ustawiasz jako "PRE" na zielonym, czyli jako biel "podsuwając pod nos obiektywowi" trawę, liście czy inną zieleń.

Co do filtra... Najtanszy jaki mozna bylo dostac na ebayu ;-) Nawet nie ma nazwy wiec moze w tym problem ale zal bylo mi wydawac przeszlo £40 na Hoya lub cos w tym stylu kiedy tak naprawde nie wiem czy bede w stanie cos z tym zrobic.

Filtr to podstawa (poza aparatem). On faktycznie musi odcinać odpowiednie widmo światła (te widzialne). Jeśli tego nie robi, to IRenki nie wyjdą. Niestety, te najtańsze znośne to właśnie Hoya :) Aczkolwiek podobno tymi tańszymi, bezimiennymi też można walczyć, z różnym skutkiem. Ja wolałem zainwestować w B&W i nie mieć problemów ;)

Sorki "MAM" ale nie wiedzialem ze ortografie tez sie tu bierze pod uwage.

Ortografię i gramatykę, a nawet interpunkcję zawsze bierze się pod uwagę, bo lubimy rozumieć co czytamy. Temat wypowiedzi nie ma znaczenia, ale ważny, by rozumieć, co autor miał na myśli ;) Bez tego ani rusz! :)

szkot_77

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 20 Gru, 2011, 21:43:21 »
Dzieki Gryson. Faktycznie widac ze musze poprostu pocwiczyc zamiast oczekiwac efektow nie wiadomo jakich a dotego w niesprzyjajacych warunkach. Fotek nie moge wkleic ale wrzucam linka do tego co wlasnie wrzucilekm na picassa. Looknij i zobacz.
https://plus.google.com/photos/117454895817998679170/albums?banner=pwa
Album "20 December 2011"

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #38 dnia: 20 Gru, 2011, 21:44:16 »
Zdjęcie pomogłem wstawić do posta wyżej i ponumerowałem - daj znać czy o te właśnie chodziło.

szkot_77

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 20 Gru, 2011, 21:46:54 »
"Noka", dzieki. Nie wiem jak ci sie udalo  ;)

Przeczytałem FAQ  ;D  //noka
« Ostatnia zmiana: 20 Gru, 2011, 21:51:48 wysłana przez noka »

szkot_77

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 26 Gru, 2011, 16:27:59 »
A orientujecie sie moze czy ze zwyklej cyfrowki np kodaka idzie jakos wymontowac filtr? Mam sterego easyshare z calkiem ladnym zoomem i matryca i lezy i sie kurzy wiec jesli byla by mozliwosc to bym pokombinowal jak mu usunac filtr. Probowalem w googlach ale nic na ten temat nie ma wiec cholera wie jak i gdzie tego szukac.

Offline Marcinek_94

• Weteran
« Odpowiedź #41 dnia: 26 Gru, 2011, 20:44:01 »
Chcesz zamontować filtr na cyfrówke? Jeśli tak poszukaj tulejek/adapterów do danego modelu ;)

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #42 dnia: 27 Gru, 2011, 08:22:32 »
Podejrzewam, że da się wymontować filtr sprzed matrycy każdego aparatu. Czy to łatwa i prosta sprawa, tego nie wiem. Można by ryzykować samodzielne rozkręcanie starego aparatu, ale ja osobiście z góry bym liczył się z tym, że może nie udać mi się go złożyć poprawnie. Najprościej byłoby zlecić to serwisowi. Później tak jak pisze Marcinek_94, tuleja i filtr IR.

Offline Marcinek_94

• Weteran
« Odpowiedź #43 dnia: 27 Gru, 2011, 12:37:05 »
Gryson a ja akurat dzialam kompaktem nikona p500 i czytałem iż aby sprawdzić czy dany aparat może wykonywać zdjęcia filtrem IR to trzeba przyłożyć pitol do obiektywu i wykonać zdjęcię . Ok wykonałem , i efekt to byla biala kropka czyli jak pisali jest dobrze ale nie wiem czy to wyapli jak nałoże filtr ? A jak ty myślisz ? (rada potrzebna  :cyk:)

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #44 dnia: 27 Gru, 2011, 15:57:54 »
Teoretycznie jeśli udało Ci się zrobić zdjęcie wiązce podczerwieni w pilocie, to znaczy, że do IRenek aparat się nada. Każdy aparat ma filtr podczerwony przed matrycą, ale starsze aparaty mają go znacznie słabszego, i o to chodzi. Jeśli tak, to teraz musisz się w filtr IR zaopatrzyć, aparat na statyw, i do dzieła. Oczywiście wiosną :)