Autor Wątek: Zdjęcia, fotki z kraju i ze świata  (Przeczytany 68435 razy)

Offline vena

• Super Poster
Odp: Zdjęcia, fotki z kraju i ze świata
« Odpowiedź #30 dnia: 01 Kwi, 2009, 14:06:41 »
Gago, fajne fotki z Barcelony, bardzo żałuję, że nie widziałam muzeum Gaudiego :( (brak czasu), miałam mozliwość rzucenia okiem na katedrę jego projektu (zmienianego wiele razy) czyli Sagrada Familia, fotek nie mam tylko filmy więc nie wrzucę tutaj. W każdym razie następnym razem napewno zajrzę do muzeum :)
Dziś wrzucam slajdy z Turynu, z olimpiady w 2006 roku. Przedstawiają biathlon mężczyzn z Tomkiem Sikorą i piękną międzynarodową widownią (niesamowity klimat ), siedzieliśmy między Anglikami i Norwegami, za nami Szwedzi, przed nami Rosjanie z litrem "wspomagacza",a jakże  ;D ale zachowywali się bardzo kulturalnie. Naszych też było sporo...
Dalej widać zjeżdżalnię z muldami przygotowaną do Free Style kobiet i kilka widoków na miasteczko olimpijskie.

« Ostatnia zmiana: 01 Kwi, 2009, 15:49:30 wysłana przez noka »
Ludzie dobrej woli pouczają. Ludzie złej woli straszą.

Offline vena

• Super Poster
« Odpowiedź #31 dnia: 01 Kwi, 2009, 14:19:41 »
Jeszcze kilka zdjęć z Millau, gdzie znajduje się najwyższy na świecia wiadukt, polecam obejrzeć  zdjęcia profesjonalne na google, są naprawdę ciekawe, ja przedstawię Wam tylko kilka amatorskich,  robinych gdzie się dało :)

« Ostatnia zmiana: 01 Kwi, 2009, 15:50:15 wysłana przez noka »

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #32 dnia: 01 Kwi, 2009, 15:59:02 »
Światowi z Was ludzie  :)

Oglądałem na Dicsovery Channel  program o budowie tego mostu - wiaduktu. Niesamowicie skomplikowane przedsięwzięcie. Budowa ruszyła z przeciwległych brzegów i oba krańce połączono w powietrzu. Dopuszczalny błąd w przesunięciu łączących się części wynosił chyba mniej niż pół metra. Inżynierom udało się tak wszystko zrobić, że przeciwległe końce mostu spotkały się z odchyleniem kilku centymetrów. Przy tej wielkości konstrukcji to prawie grubość włosa.

Jeśli będzie kiedyś w tej okolicy cyknij więcej fotek (najlepiej widok z góry mostu w dół   ;D)

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #33 dnia: 01 Kwi, 2009, 17:01:14 »
Most okazały ,zapewne świetnie po takim jedzie i te widoki.
Jutro wrzucę Sagrada Familia ,opisy mam już przygotowane,dziś dla kawału wrzucam przy usłudze noki ,zdjęcia naszych milusińskich .

Offline vena

• Super Poster
« Odpowiedź #34 dnia: 01 Kwi, 2009, 18:10:26 »
Noka, też oglądałam z zaciekawieniem jak powstawał ten most, wczoraj z kolei pokazywali jak się konserwuje tego typu mosty - też ciekawe...
Jak będę, to oczywiście cyknę ale nie z góry  :P, bo to zabronione! Kiedyś, po otwarciu mostu nagminnie zatrzymywali się ludzie, żeby "złapać" ten widok z mostu, a najczęściej byli to Niemcy. Od jakiegoś czasu "wisi" potężny napis: zakaz zatrzymywania się i fotografowania, oczywiście ze względów bezpieczeństwa...

Most okazały ,zapewne świetnie po takim jedzie i te widoki.

Pewnie, że świetnie, a jak drogo  ::)

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #35 dnia: 01 Kwi, 2009, 19:23:26 »
vena! drogo ,ale wiesz po czym jedziesz ,a u nas zrobili płatną autostradę ,też dość drogą [jak na nasze warunki] i co? po dwóch lu trzech zaledwie latach .....do remontu ,a wcale nie było tak luksusowo. Luksusowe było tylko otwarcie autostrady.

Offline vena

• Super Poster
« Odpowiedź #36 dnia: 01 Kwi, 2009, 21:09:21 »
Nie, no jasne, też wolę zapłacić i jechać komfortowo  8) Jednak cena 6,5 euro za 2,5km to lekka przesada, no ale z drugiej strony chcąc szybko bezpiecznie przeskoczyć taką dolinę trzeba niestety płacić... Polskie drogi znam, w tym i autostrady, można by o nich książki pisać  ;D

To jeszcze wrzucę inny "most", tym razem rzymski akwedukt znajdujący się w Pont Du Gard oczywiście we Francji. Zbudowano go do transportu wody dla pobliskich miast i wsi. Ostatnie zdjęcie - droga obsadzona platanami - prawda, że fajna?
Byłam tam kilka razy i coś mnie tam jeszcze ciągnie  8)

p.s. dzięks noka  ;)
« Ostatnia zmiana: 01 Kwi, 2009, 22:01:47 wysłana przez noka »

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #37 dnia: 01 Kwi, 2009, 23:08:02 »
Oj! Ma Cię gdzie ciągnąć,piękne okolice zresztą Francja jest piękna. Jedyne co może rozczarować we Francji ,to wieża Eiffla.Mocno przereklamowana. ;)

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #38 dnia: 03 Kwi, 2009, 16:13:00 »
Sagrada Famillia

Pierwsze zdjęcie ,to fasada narodzin,najbardziej zakończona część kościoła [ukończona w 1904r]Ma trzy portale :wiary,nadzieji i miłości. Scenom narodzin Chrystusa i dzieciństwa towarzyszą liczne symbole,na czwartym zdjęciu np.widoczne gołębie są symbolami wiernych.Widoczne wieże ,symbolizują czterech ewangelistów; w tych wieżach są dzwonnice ,w jednej jest winda w reszcie jest 400 stopni prowadzących na galerię.
Planowane zakończenie budowy jest przewidywane na 2026 r -w 100 lat po śmierci Antonio Gaudiego.
Zdjęcia były również wykonane w październiku 2008r jest ich nie dużo ,bo jak łatwo zobaczyć budowla jest ciągle remontowana ,trudno było mi wybrać zdjęcia bez widocznych rusztowań i dźwigów.

« Ostatnia zmiana: 03 Kwi, 2009, 16:23:22 wysłana przez noka »

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #39 dnia: 09 Kwi, 2009, 17:23:19 »
Czekałam z tymi zdjęciami do samych świąt ,bo ostatnie zdjęcia to prawdziwe Jaja.Załączone poniżej zdjęcia przedstawiają Muzeum Salvadore Dali w Barcelonie.
Dwa pierwsze zdjęcia- to droga prowadząca do Muzeum Salvadore Dali ,pokazane są ciekawe budynki.
3 i 4 zdjęcie - Teatr Muzeum Dali ,przed budynkiem widoczna postać autorstwa samego mistrza.
5 i 6 zdjęcie -Na dziedzińcu muzeum -eksponat - ''Deszczowa taksówka''
cztery kolejne zdjęcia- Eksponaty we wnętrzu Muzeum.
10 i 11 zdjęcie -Przedstawiają freski na suficie Pokoju Pałacu Wiatrów,podobno wrażenie jest nie do opisania .
12 i 13 zdjęcie -To widoczny prezydent USA -Lincoln,nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie fakt ,że gdy stanie się pod innym kątem ,lub bliżej -ukazuje się w obrazie akt kobiecy.
Ostatnie cztery zdjęcia-Są na czasie ,tak wygląda Muzeum na zewnątrz,pojedyńcze zdjęcia już wrzucałam w ''śmieszne zdjęcia'',ale ze względu na aktualne pisanki postanowiłam pokazać więcej jaj

« Ostatnia zmiana: 09 Kwi, 2009, 17:57:19 wysłana przez noka »

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #40 dnia: 18 Maj, 2009, 16:25:54 »
Ponieważ wielu Polaków znajduje się na emigracji ,chciałam pokazać ,że mimo odległości jaka nas dzieli Oni również pamiętają o naszych narodowych świętach.Zdjęcia jakie zmieszczę znalazłam na profilu mojego znajomego na NK,ponieważ zdjęcia nie były jego własnością ,zgodę na ich umieszczenie otrzymałam z profilu Windy City Chicago z NK.
Oto jak w Chicago swiętowano datę 3 maja ,upamiętniającą  Uchwalenie Konstytucji 3 Maja.

« Ostatnia zmiana: 18 Maj, 2009, 19:13:13 wysłana przez noka »

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #41 dnia: 31 Maj, 2009, 22:35:19 »
Ponieważ Revan chciał w zaczętym wątku zjawisk..  pokazywać tylko ,to co związane jest z Podlasiem ,wrzucę w ten wątek zdjęcia burzy z Arizony:

Majowa burza nad Poznaniem na jednym z osiedli ,z minionego tygodnia:

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #42 dnia: 06 Cze, 2009, 16:09:22 »
Jeszcze kilka zdjęć z Arizony,piękne okolice ,ale moi znajomi nie przyzwyczajeni do panujących tak temperatur.Upały są fajne na kilka miesięcy ,ale u nich większość roku jest bardzo ciepło.
  Krajobraz:  -pierwsze zdjęcie   

Fontain-Hills: -drugie zdjęcie         

Westagate:-trzecie zdjęcie

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #43 dnia: 06 Cze, 2009, 21:22:16 »
Przeoczyłam jeszcze jeden krajobraz z Arizony,dlatego wrzucam go odzielnie:

Offline vena

• Super Poster
« Odpowiedź #44 dnia: 08 Cze, 2009, 11:15:56 »
Zawsze marzyłam, żeby zobaczyć kilka fajnych miejsc w Stanach, m.in. Arizonę ale żeby jeszcze ktoś mnie uśpił na czas lotu, to może mogłabym zrealizować marzenie ;P
Gago,bardzo ładne zdjęcia...