Autor Wątek: Zdjęcia, fotki z kraju i ze świata  (Przeczytany 70065 razy)

Offline gaga

• - VIP -
Odp: Zdjęcia, fotki z kraju i ze świata
« Odpowiedź #90 dnia: 30 Sie, 2010, 00:48:49 »
Zamieszczony poniżej album,pochodzi z ostatniego wypadu mojej córki do Tunezji -miasta Al Mahdija .Mało jest krajobrazów ze względu na niezbyt dobry stan zdrowia ''fotografki''  :P i odbywającego się w tym okresie ramadanu.Miasto od godziny 14,00 zamierało i dziewczyny bały się po nim poruszać,szczególnie wieczorami.Ponieważ hotel w którym mieszkały był olbrzymi ich apartament miał ponad 2600 nr,oprócz tego tereny należące do niego były tak olbrzymie,że wystarczyły im spacery po hotelowej plaży i pozostałych obiektach.Mimo tak olbrzymiego obiektu,nie wyczuwano przeludnienia.Okna z pokoi wychodziły na pokazane baseny,które wiły się wzdłuż budynków hotelowych i całe szczęście,ponieważ z drugiej strony hotelu było morze i odbywały się tam całonocne zabawy.Jednym słowem-nie ma tego złego,co by na dobre nie wyszło.

« Ostatnia zmiana: 08 Mar, 2012, 21:07:27 wysłana przez noka »

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #91 dnia: 31 Sie, 2010, 21:14:36 »
Ciąg dalszy miasta Al Mahdija w Tunezji,zobaczcie sami,że ulice puste,tak jak opisywałam powyżej.Natomiast ciekawostka-ostatnie zdjęcie przedstawia figowiec tzw tradycyjny fikus,jedna różnica ciut większy niż nasze w doniczkach :P

« Ostatnia zmiana: 08 Mar, 2012, 21:07:44 wysłana przez noka »

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #92 dnia: 03 Wrz, 2010, 17:22:12 »
Sporty powietrzne w Tunezji:

« Ostatnia zmiana: 08 Mar, 2012, 21:07:58 wysłana przez noka »

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #93 dnia: 05 Paź, 2010, 22:16:09 »
Litwa:Troki i Wilno Po przekroczeniu granicy w Ogrodnikach,na 3 zdjęciu uwidoczniłam rzekę Niemen,dalej jesteśmy w Trokach;6 zdjęcie przedstawia Trocką Kienesę,która po II wojnie światowej,była jedynym czynnym domem modlitwy Karaimów,których około 80 mieszka do dziś w tym mieście.Dalej pokazuję jeden z zabytkowych domków przy ul.Karaimskiej.Domy są zwrócone szczytem do ulicy.Trzy okna,to jedno dla Boga,drugie dla Witolda,trzecie dla mieszkańców.Kolejne zdjęcie pochodzą z Zamku Witolda,zrobiłam kilka zdjęć komnat,gabloty zawierają fajki,pieczęcie.
Kolejne zdjęcia pochodzą z Wilna.Przedstawiłam Ostrą Bramę,kościół św Teresy,św Kazimierza ,Katedrę wileńską z piękną kaplicą św Kazimierza,która mnie urzekła.Trochę zdjęć pochodzi z wileńskiej starówki.Muzeum A.Mickiewicza było zamknięte,więc chociaż zrobiłam zdjęcie tablicy umieszczonej na budynku Pod koniec zbioru zdjęć,są dwa zdjęcia Kocioła św Piotra i Pawła,którego również nam nie udostępniono.No i powrót do kraju i znowu zdjęcie Niemna.

« Ostatnia zmiana: 08 Mar, 2012, 21:08:25 wysłana przez noka »

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #94 dnia: 05 Paź, 2010, 23:06:24 »
Zdjecie przedstawia lodowiec Norwegia 2006 r.Wspominałam o nim w jesiennych plenerach.

Offline PIKASON

• MPS S-ki
  • Weteran
« Odpowiedź #95 dnia: 05 Paź, 2010, 23:16:06 »
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem... zdjęcie było "gdzieś u kogoś" skanowane ?

Jeśli tak, a oryginalne zdjęcie jest z bardziej nasyconymi kolorami to wina będzie po stronie skanera i jego ustawień ( nasycenie, kontrast).

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #96 dnia: 05 Paź, 2010, 23:21:12 »
Tak dałam do skanowania i było całe w beżowym odcieniu,nie było widać turkusu i bieli lodowca,jednym słowem było bezbarwne.W duzym stopniu przyróciłam kolory,teraz troche się bałam,że przy wstawianiu coś się zmieni,ale w miarę wyszło  :P

Offline PIKASON

• MPS S-ki
  • Weteran
« Odpowiedź #97 dnia: 05 Paź, 2010, 23:36:29 »
Jeśli dałaś do skanowania za pieniądze to...  następnym razem powiedz że kolory im nie wychodzą...
Jeśli to skanował ktoś znajomy za free, to pewnie skanera nie umie ustawić, lub ma po prostu u siebie tak skalibrowany monitor że u niego te kolory
wyglądają ok.
Jedyna rada wtedy, to samemu na komp starać się poprawiać kolory ( o ile jakość skanu jest wystarczająca... i z tego co pamiętam to minimum 300dpi )

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #98 dnia: 05 Paź, 2010, 23:49:43 »
To jest zakład,ale bardziej nastawieni są na kserowanie.Płacę,ale bardzo mało,więc sama będę się bawiła  :P Już nie będę zwracała uwagi.Za 45 zdjęć,zapłaciłam 23 zł ,więc nie będę upierdliwa. ;) Kiedyś mialam fachowców,nawet stare zdjęcia odnawiali.Niestety z niewiadomych powodów przenieśli się na peryferie miasta.

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << MŁODSZY ASP. >>
« Odpowiedź #99 dnia: 06 Paź, 2010, 05:56:26 »
Kiedyś mialam fachowców,nawet stare zdjęcia odnawiali. Niestety z niewiadomych powodów przenieśli się na peryferie miasta.

Do takich cudów nie potrzeba fachowców ;) sam się kiedyś tym bawiłem :) i wychodzi całkiem pięknie :)

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #100 dnia: 06 Paź, 2010, 13:13:17 »
the_mask,dla mnie byli to fachowcy,bo ja jako laik tego bym nie zrobiła. Nie wiem co potrafiłeś zrobić,ja miałam np.ze starego zdjęcia zniszczonego przez czas,bo przeszło zawieruchę wojenną,zrobione piękne zdjęcie bez jakichkolwiek zagnieceń,nie wspomnę o kolorze.Pewnie widziałeś stare zdjęcia w kolorze brązu,to był urok zdjęć.Takie zdjęcie znalazła córka i teraz mamy piękną pamiątkę rodzinną -portret mojej mamy i siostry.Zdjęcia z albumu z czasem tylko traciły kolor,ale to był stary,nadwyrężony czasem schowany w zakamarkach portret.Jeśli potrafiłeś pousuwać wszelkie zagniecenia,to gratuluję smykałki.

Offline PIKASON

• MPS S-ki
  • Weteran
« Odpowiedź #101 dnia: 06 Paź, 2010, 14:30:43 »
Jeśli potrafiłeś pousuwać wszelkie zagniecenia,to gratuluję smykałki.

Nie tylko zagniecenia.... można spokojnie dodawać kolory .
Gdzieś miałem stare przerabiane... jak znajdę to wstawię

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #102 dnia: 06 Paź, 2010, 20:25:08 »
Wierzę,ale ja tak nie potrafię,a punkt o którym wspominałam,był jednym z najlepszych w mieście.Jutro niosę kolejne zdjęcia do skanowania i delikatnie napomknę o kolorach,szczególnie,że mam większą ilość kolorowych.Jeszcze z czasów,gdy córka nie miała cyfrówki.

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << MŁODSZY ASP. >>
« Odpowiedź #103 dnia: 06 Paź, 2010, 23:25:45 »
Zagięcia i kolory ;) żaden problem :) czarno-białe też można pomalować :)

Offline PIKASON

• MPS S-ki
  • Weteran
« Odpowiedź #104 dnia: 07 Paź, 2010, 00:14:39 »
Dokładnie 13 minut pracy ( zdjęcie B-W z internetu)
 ;)