Autor Wątek: Zdjęcia, fotki z kraju i ze świata  (Przeczytany 62458 razy)

Offline gaga

• - VIP -
Odp: Zdjęcia, fotki z kraju i ze świata
« Odpowiedź #240 dnia: 31 Sie, 2012, 23:20:29 »
 Wspomnienie z przed lat, znajoma odwiedziła Ramsowo k/Olsztyna, więc ja przypomniałam sobie Klimkowo,Uroczą miejscowość umiejscowioną po drugiej stronie szosy.Miejscowość -dużo powiedziane, gospodarstwo znajomych z elektrownią wodną  i w dużej odległości zero człowieka i dopiero  za rzeką tzw.czworaki po PGR-ach.Wokół same lasy,nawet gdy chodziłyśmy z psami po lasach,to miałyśmy je na uwięzi.Rockers-gdyby korzystał z jazdy autobusem, na pewno przez ten czas,co jest w Olsztynie,słyszałby o Ramsowie. Właśnie tam należy wysiadać,aby w przeciwną stronę skierować się do Klimkowa.
Byłam tam kilka razy, niektóre z tych pięknych drzew zostały wycięte, po huraganie w Piszu. Album z Klimkowa zamieściłam już na str 9 tego wątku. Jest tam kilka zdjęć ''zimowych'' i na jednym są widoczne dzisiejsze łabędzie- w albumie widoczne z daleka.

« Ostatnia zmiana: 31 Sie, 2012, 23:25:00 wysłana przez gaga »

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #241 dnia: 02 Wrz, 2012, 22:33:19 »
Chyba się nie zdziwicie,że zaczynam od kotów  ;)  Oto zdjęcia zrobione na Rodos- sierpień tego roku. Ponoć kotów tam dostatek, różnią się od naszych dachowców wzrostem, są bardzo duże,ale wszystkie są bardzo szczupłe.
 Dwa osatnie zdjęcia, to ciekawostka: otóż kotek w murze, to ten sam co na kolejnym zdjęciu, tylko ze zbliżeniem. Kotek wie gdzie schować się przed upałem i słoneczkiem.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #242 dnia: 05 Wrz, 2012, 20:09:31 »
Ciąg dalszy z wycieczki mojej pociechy na Rodos.

Pierwsza część z Parku Doliny Motyli-Otóż w miesiącach letnich zlatują się tu ćmy nieźwiedziówki, przyciągane znajdującymi się w tym rejonie drzewami orientalnymi. Wspomniane ćmy obsiadają pnie tych drzew,a ponieważ znajdują się u kresu swego życia, nie mają siły na odżywianie się. Po swych godach do których w tym miejscu dochodzi, ćmy giną.
Ćmy są czarno-żółte natomiast podczas lotu ukazuje się czerwona spodnia część skrzydełek. Zwróćcie uwagę,że ich ilość jest tak olbrzymia,że momentami zlewają się w jedną ''plamę'',na niektórych drzewach łudząco przypominają spróchniałą korę drzewa. Na zdjęciach, gdzie zobaczycie czerwone punkciki, to są właśnie ćmy w locie.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #243 dnia: 07 Wrz, 2012, 22:53:46 »
Druga część Parku Doliny Motyli   na wyspie Rodos.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #244 dnia: 10 Wrz, 2012, 22:13:34 »
Coś na początek tygodnia i na wesoło - Osiołki na Rodos- tzw postój taksówek  ;D Bardzo zadbane.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #245 dnia: 19 Wrz, 2012, 23:17:56 »
Akwarium na Rodos- mieści się w pokazanym budynku,który wybudowany jest na grocie. Okazy ogląda się chodząc po korytarzach, gdzie w ścianach są umieszczone akwaria.:

Wyszczególniłam zdjęcie z mureną, bo trudno było mi opisać:

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #246 dnia: 21 Wrz, 2012, 22:51:12 »
Wnętrze pokazanego akwarium. Pisałam,że zbudowane jest  na grocie-jeden z  korytarzy.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #247 dnia: 01 Paź, 2012, 13:28:25 »
Wybrzeże u stóp miasta Lindos na wyspie Rodos. Podobno w 43 r.n.e. przebywał tu apostoł Paweł. Dlatego jest tu zatoka św. Pawła.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #248 dnia: 06 Paź, 2012, 23:53:51 »
Dziś pokazuję poznański cmentarz komunalny na Junikowie w kolorach jesieni. Widoczny budynek,to kaplica cmentarna.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #249 dnia: 11 Paź, 2012, 23:17:57 »
Powyżej pokazałam zdjęcia wybrzeża miasta Lindos, dziś wrzucam zdjęcia miasta Lindos, które mieści się 50 km od miasta Rodos na wyspie Rodos. Miasto nazywane jest przez tubylców -białym miastem. Jest tu kaplica ku czci apostoła Pawła,który tu przebywał.
Po tych wąskich uliczkach turyści korzystają z transportu na osiołkach, jednak córka wolała chodzić, ponieważ miała większe możliwości fotografowania.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #250 dnia: 04 Lis, 2012, 18:21:33 »
Huragn Sandy- 100-letni dąb nie wytrzymał- są to zdjęcia mojej znajomej z NK, która mieszka od lat w USA, łączy nas równe nazwisko, a jej mąż pochodził z okolic Raczek, tzn z Waszych okolic. Zdjęcia wstawiam za jej zgodą i obiecała,że jak się trochę ogarną, to przyśle mi opis i więcej zdjęć. Do tej pory wiem,że :
to bardzo male szkody,w porównaniu ze strata życia.Drzewo już pocięte i szopka odbudowana.........,ale już powoli wszystko wraca do normy

Offline Marcinek_94

• Weteran
« Odpowiedź #251 dnia: 04 Lis, 2012, 18:43:11 »
http://fotomarcinreportaz.blogspot.com/2012/11/zdjecie-z-auschwitz_3.html

A ja zapraszam do objerzenia reportażu , krótkiego ale pouczającego ;)

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #252 dnia: 16 Gru, 2012, 19:44:07 »
Kilka zdjęć z Gubałówki na kilka dni przed otwarciem sezonu narciarskiego. Pogoda idealna, ale pracujące armatki "zamulały" powietrze i to akurat na punktach widokowych.

.... i nocne Krupówki, jeszcze nie zatłoczone:

Offline wojtek_kosynier

• Super Poster
« Odpowiedź #253 dnia: 16 Gru, 2012, 20:44:00 »
"Zamulały", nie zamulały, ale i tak jest na co popatrzeć.
Tak w ogóle, to niektórym się powodzi ;)
Oczywiście, ja o tym powodzeniu słyszałem już wcześniej,  :D

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #254 dnia: 16 Gru, 2012, 22:20:00 »
Hmm ... a ja nie słyszałem. Mam nadzieję, że przy okazji podzielisz się tą tajemną wiedzą.