Autor Wątek: Zdjęcia, fotki z kraju i ze świata  (Przeczytany 63019 razy)

Offline gaga

• - VIP -
Odp: Zdjęcia, fotki z kraju i ze świata
« Odpowiedź #225 dnia: 09 Cze, 2012, 01:16:03 »
Fez-jedno z czterech królewskich miast Maroka. Tu znajduje się farbiarnia,którą moja wędrowniczka zwiedzała. Przed wejściem na teren,podano im listki mięty,które należało włożyć do nosa,aby zneutralizować zapach -delikatnie mówiąc,jaki na terenie zakładu panuje. Dla wyjaśnienia napiszę,że skóry,które podlegają farbowaniu-moczy się w odchodach ptaków,a następnie dopiero poddawane są farbowaniu:

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #226 dnia: 11 Cze, 2012, 23:57:18 »
Essauira,kiedyś Mogador -port rybny czynny przez całą dobę. Jak we wszystkich takich portach,ryby poddawane są obróbce na oczach kupujących.Ze względu na naturalny zapach ryb :P,wysoką temperaturę powietrza i panujące warunki sanitarne -odór jest potworny.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #227 dnia: 21 Cze, 2012, 01:09:10 »
Maroko-Ogrody Majorelle-Marakesz Założyciel -Jaquees Majorelle,ogrody zostały pokazane publiczności dopiero po II wojnie światowej.W latach 80-tych ogród został własnością słynnego Yves Saint-Laurent i Pierre Berge.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #228 dnia: 21 Cze, 2012, 01:28:58 »
Maroko-Ogrody Majorelle-Marakesz

Druga część tego samego obiektu,wyróżniłam w nim moje ukochane kwiaty bugenwillie. Pnie drzewa,na pierwszym zdjęciu,to rosnące w naturalnych warunkach bugenwillia,na kolejnych zdjęciach są widoczne piękne kwiaty na olbrzymich rozłożystych gałęziach,rosnące na widocznych na zdjęciu podporach. Do tej pory na południu Europy widywałam je na otrzymanych zdjęciach -jako piękne pnącza na balkonach.Zresztą zamieszczałam zdjęcia na tym forum.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #229 dnia: 21 Cze, 2012, 22:58:09 »
Berberyjski dom Jego mieszkańcy,to rdzenna ludność  Afryki Północnej-nazywają się ludźmi wolnymi.Wiele wieków wstecz,byli oni chrześcijanami,obecnie są wyznawcami islamu.Ten dom,który wygląda bardziej na lepiankę,to nie skansen,tak żyją tamtejsze plemiona.Zwróćcie uwagę na foliowe obrusy i ich przymocowanie,aby się nie zsuwały.Tą metodę można spotkać nie tylko w domach berberyjskich ;) Górna część domu przeznaczana jest dla gości.Ostatnie dwa zdjęcia,to zmywalnia.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #230 dnia: 04 Lip, 2012, 23:19:26 »
Pokazałam Ogrody Marjjolne,dziś pokażę roślinność Marokazebraną z całej podróży z różnych miejscowości.

Zdjęcie 1-kwitnące kasztany;2 -datura,która u nas osiąga wysokość krzewów; 3 i 4 -pelargonie.Bardziej wyglądały mi na begonie. Pozostałe zdjęcie zrobione ze względu na ich egzotyczność. Natomiast córka,ani ja nie wiem jakie drzewo ma niebieskie kwiaty.Liście wyglądają na akację.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #231 dnia: 06 Lip, 2012, 23:47:53 »
W Maroku rękodziełem zajmują się tylko mężczyźni. Jeden z albumów dotyczy wyrobu dywanów,drugi natomiast jest ciekawszy,bo dotyczy ceramiki ozdobnej. Piękne rzeczy robią,ale ceny są potworne :facepalm: Ostatni wazon zrobiony jest z kości wielbłąda.
1-

2-

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #232 dnia: 17 Lip, 2012, 23:12:04 »
Spotkane w Maroku Pierwsze zdjęcie,to stado wielbłądów.

Maroko-El Jadida -kiedyś Mazagan Wg wszystkich krajów arabskich,które córka odwiedziła,uważa,że Maroko jest krajem najbiedniejszym.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #233 dnia: 23 Lip, 2012, 21:28:24 »
To ja wrzucę coś z kraju,  znad morza, właśnie wróciłem (pogoda nie dopisała  :-\)

Ostatni tydzień to raj dla kitesurferów, wiał bardzo silny wiatr, można było latać trzymając w ręku jedynie koc :)

Okazuje się, że nawet na łonie natury nie można uwolnić się od reklam.  :o

Wychodzę sobie na plażę ... a tu brzegu nie ma  ;)

Problem znikającego nabrzeża jest jednak rozwiązywany. Ten stateczek poniżej pobiera piach z dna i dostarcza go na brzeg (wg tabliczki zamieszczonej przy wejściu - jest to projekt dofinansowywany z UE na grubą kasę).

Przy okazji, na tym samym zdjęciu, najnowszy lans fotografii ślubnej z pomorza  ;D

No i w końcu ostatniego dnia pobytu przestało wiać i się rozpogodziło ... w sam raz na powrót do domu   ;D

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #234 dnia: 23 Lip, 2012, 21:48:26 »
Malutko,czekałam na więcej. ;) Zachód piękny :D

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #235 dnia: 23 Lip, 2012, 22:04:20 »
Malutko, bo aura nie sprzyjała spacerom  ;)

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #236 dnia: 28 Lip, 2012, 23:56:35 »
 To ja jeszcze dorzucę Maroko-Agadir.Okolica nastawiona na turystów,to i wrażenie inne  :P

Offline biza

• Mega Poster
« Odpowiedź #237 dnia: 13 Sie, 2012, 19:44:00 »
Lepiej późno niż wcale.. ;)
W końcu zabrałam się za wklejenie paru fotek z tegorocznych wczasów z Turcji, chociaż tym razem nie będzie to tak bogata relacja, ponieważ mój stan ciała i ducha ;) nie pozwalał na długie i męczące wycieczki w upalnej aurze :)

Riwiera Turecka.. Alanya.. wczasy 2012..
Hotel bardzo przyjazny, ciekawie zagospodarowany, duży, wygodny, godny polecenia :)

z piękną zielenią

drzewkami cytrynowymi :)

z piaszczystą, daleko ciągnącą się plażą

nad która można sobie polatać i podziwiać panoramę i rafy z lotu ptaka (nie korzystałam, słyszałam, ze ciekawie - na zdjęciu mój mąż ;))

niedaleko bazarek, prawie jak całe osiedle ;D

dobre tureckie drogi

i super pogoda ;)
o godzinie

stopni

i tureckie góry z góry ;)

i to na tyle mojej krótkiej relacji ;) wrażenia bardzo pozytywne, inaczej niż w Egipcie, ale gdzie lepiej to nie wiem ;)
Egipt - duzo miejsca, mało ludzi, Turcja - mało miejsca dużo ludzi ;D

« Ostatnia zmiana: 13 Sie, 2012, 20:04:41 wysłana przez the_mask »
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #238 dnia: 13 Sie, 2012, 20:50:39 »
Zazdroszczę przede wszystkim pogody  ... ale i miejsca też  ;D

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #239 dnia: 13 Sie, 2012, 23:22:12 »
Najważniejsze,że Turcy są bardzo przyjaźnie do nas nastawieni. Wielu z nich dobrze mówi po polsku i co najważniejsze... nie zaczepiają kobiet. ;) Piszesz,że dużo ludzi,ale pamiętaj,że byłaś w miejscowości wczasowej.
Obecnie Turcja jest chyba najbezpieczniejszym krajem do odpoczynku.

Zdjęcia bardzo ładne. :)