Autor Wątek: Zdjęcia, fotki z kraju i ze świata  (Przeczytany 62436 razy)

Offline gryson

• Super Poster
Odp: Zdjęcia, fotki z kraju i ze świata
« Odpowiedź #210 dnia: 22 Gru, 2011, 05:40:05 »
Od fotografowania jeszcze nikt nie chorował :)

Offline MAM

• Super Poster
« Odpowiedź #211 dnia: 22 Gru, 2011, 10:39:17 »
Jeśli takie sa naprawdę to jest na co popatrzeć:
« Ostatnia zmiana: 22 Gru, 2011, 10:42:57 wysłana przez MAM »

Offline MAM

• Super Poster
« Odpowiedź #212 dnia: 01 Lut, 2012, 13:35:19 »
  Może zachwycić:

a tutaj jeszcze więcej i piękniej:
http://www.twojapogoda.pl/astronomia/110293,zorza-jakiej-jeszcze-nie-widzieliscie

Offline TuneR

• Mega Poster
« Odpowiedź #213 dnia: 01 Lut, 2012, 15:44:59 »
Dla chcących śledzić zorze na żywo:
http://www.auroraskystation.com/live-camera/9/

Offline noka

• Administrator
Centrum Nauki Kopernik cz. 1
« Odpowiedź #214 dnia: 05 Lut, 2012, 20:21:29 »
Cytat: Wikipedia
Centrum Nauki Kopernik – centrum nauki założone w 2005 w Warszawie, którego celem jest promowanie nowoczesnej komunikacji naukowej. Zwiedzający mogą poznawać prawa nauki poprzez samodzielne przeprowadzanie doświadczeń na interaktywnych wystawach. (...) Wystawa stała, która znajduje się w Centrum Nauki Kopernik, składa się z kilkuset interaktywnych stanowisk umieszczonych w sześciu galeriach stałych: Świat w ruchu, Człowiek i środowisko, Korzenie cywilizacji, Bzzz!, Strefa światła, RE: generacja, Teatr Robotyczny.

Wczoraj miałem okazję być, zwiedzać, więc podzielę się kilkoma wrażeniami i zdjęciami, tym bardziej, że wejście do Kopernika nie jest wcale takie łatwe (nie ma przedsprzedaży biletów i trzeba swoje odstać w kolejce ... czasem kilkugodzinnej)

Wejście jest bardzo charakterystyczne - ogromna kolejka oczekujących. Wśród nich można przegapić gadającego robota:

Druga charakterystyczna rzecz - Wahadło Foucaulta - podwieszona do sufitu "bujająca się" kula, która co kilkanaście minut przewraca ustawione dookoła znaczniki. Ok, tylko czego to dowodzi? Otóż:

Powolna zmiana płaszczyzny ruchu wahadła względem Ziemi dowodzi jej obrotu wokół własnej osi. Ze względów praktycznych wahadło Foucaulta musi być odpowiednio długie i ciężkie. Nazwa wahadła upamiętnia jego wynalazcę, Jeana Bernarda Léona Foucaulta, który zademonstrował je w lutym 1851 roku w Paryskim Obserwatorium Astronomicznym.

Przy kolejnym eksponacie nie zapoznałem się z instrukcją, więc nie wiem co to jest ani do czego służy, natomiast doświadczenie polega na takim ustawieniu soczewek względem strumienia światła, aby ... coś dawało (przepraszam ale tu dałem plamę :) )

Sala grających instrumentów dętych - siadamy na krzesło obok instrumentu i w ten sposób sprawiamy, że gra. Trzeba się chyba pogibać trochę, żeby zagrać melodię (tak wnioskuję z obserwacji, bo sam nie siadałem)

Siatka perspektywiczna - ułatwia rysowanie trójwymiarowych przedmiotów na dwuwymiarowej płaszczyźnie. Można oczywiście samemu narysować widoczne bryły posługując się siatką. Obiekty powinny zmniejszać się wraz z ich odległością.

W kolejnym eksperymencie możemy sterować pracą kilku wiatraków i obserwować jak zmienia się kierunek poruszania się żaglówek, względem wybranego przez nas kierunku wiatru

Następna zabawka - Fontanna Herona

Składa się z trzech zbiorników umieszczonych na różnych wysokościach oraz łączących je rurek:
  • zbiornik górny, otwarty – przy jego dnie znajduje się rurka, przez którą woda wypływa do zbiornika dolnego;
  • zbiornik dolny, zamknięty – rurką ze zbiornika górnego wpływa do niego woda, wypierając powietrze, uchodzące przez rurkę umocowaną w górnej części zbiornika i prowadzącą do zbiornika środkowego;
  • zbiornik środkowy, zamknięty – do niego jest wpompowywane powietrze uchodzące ze zbiornika dolnego; wypiera ono wodę przez rurkę mającą ujście nad zbiornikiem górnym – tworzącą fontannę.

Ogniste tornado - czyli dwa żywioły w jednym. Zamknięte w kontrolowanych warunkach, gdzie każdy może je wywołać i poobserwować. Na zdjęciu tego nie widać, ale jak się dobrze dołoży do pieca to faktycznie powstaje ognista spirala.

Trzy turbiny trzech wynalazców.

Cytat: Opis Centrum Nauki Kopernik
Używane od setek lat w młynach, kuźniach i tartakach kota wodne, poruszane bystrym prądem strumieni i rzek w ciągu ledwie kilku dekad rewolucji przemysłowej XIX wieku przeobraziły się w nowoczesne turbiny. Dziś produkują one jedną piątą elektryczności wytwarzanej na świecie.

We współczesnych elektrowniach wodnych najczęściej stosowana jest turbina zaprojektowana w 1848 roku przez amerykańskiego wynalazcę Jamesa Francisa. Jej specjalnie ukształtowane łopatki kierują strumień po torze, który zawija się ku środkowi turbiny jak ślimak. To sprawia, że woda przyspiesza, a kiedy wylatuje z turbiny,  ta - silą reakcji, obraca się w przeciwną stronę

Turbina wynaleziona w 1913 toku przez austriackiego inżyniera Viktora Kaplana należy do najbardziej udanych modyfikacji turbiny Francisa. Przypomina kształtem śrubę okrętową lub śmigło samolotu.

Lester Pelton - amerykański konstruktor, opatentował swą turbinę w 1889 raku W odróżnieni od turbin Fransisa i Kaplana, które działają na zasadzie reakcji, w turbinie Peltona woda czołowo uderza w łopatki. Mają one kształt czerpaków, które porywają ze sobą wodę nie pozwalając jej uciec.

I na tym kończę cz. I , jutro wrzucę kilka zdjęć z kolejnych instalacji.

Offline noka

• Administrator
Centrum Nauki Kopernik c.d.
« Odpowiedź #215 dnia: 06 Lut, 2012, 18:19:39 »
Praca układu kostnego podczas podróży rowerem

Różne koła dla różnej nawierzchni. Okazuje się, że można zaprojektować koła (ich kształt) do każdego rodzaju nawierzchni, umożliwiające poruszanie się pojazdu bez wstrząsów. Nawet jeśli to będą "koła" kwadratowe ...

Armata strzelająca powietrzem - po uderzeniu w membranę widać jak poruszają się metalowe blaszki od podmuchu powietrza

Mega bańki mydlane (największą można było zrobić w innym miejscu - miała niemal wysokość hali)

Model objaśniający pory roku

Głowa robota naśladująca mimikę twarzy (to moja mina)

Wkurzający tunel - kilka łamigłówek do rozwiązania jest w środku, ale obracająca się spirala oraz migające światło, skutecznie dekoncentrują

Genetyka - wszystko o "projektowaniu" dzieci

Portret z bąbelków powietrza. Najpierw ustawiamy się do kamery, robimy fotkę, a za chwilę wszyscy mogą zobaczyć na ścianie nasz portret. Niektórzy być może poznają tą gębę  ;D

z bliska

To jest radio. Chyba nie ma w nim żadnej magii poza rozmiarem (odbiera bardzo dobrze :) )

To tylko niektóre eksponaty, bo w Centrum są ich setki. Żeby każdym pobawić się przez chwilę trzeba spędzić tam cały dzień. Polecam :)   

Offline wojtek_kosynier

• Super Poster
Odp: Centrum Nauki Kopernik c.d.
« Odpowiedź #216 dnia: 08 Lut, 2012, 16:07:41 »
Niektórzy być może poznają tą gębę
A owszem poznałem, zarys twarzy rzecz jasna.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #217 dnia: 14 Lut, 2012, 21:26:29 »
Wpadły mi w ręce te zdjęcia i właśnie to chciałabym zobaczyć na własne oczy-wspominałam o tym oglądając zdjęcia grysona.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #218 dnia: 18 Lut, 2012, 00:22:59 »
Jeszcze dorzucę coś zimowego-otrzymałam od koleżanki pokaz slajdów i co ciekawsze jaskinie wybrałam,robiąc album. Zmotywował mnie nasz obecny konkurs:

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #219 dnia: 08 Mar, 2012, 20:33:36 »
Czekałam na odpowiednią porę i myślę,że ten przedświąteczny okres jest odpowiedni,jeśli nie do przemyśleń,to można obejrzeć  i porównać:

Droga krzyżowa w Fatimie

Droga krzyżowa w Lourdes

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #220 dnia: 25 Kwi, 2012, 16:50:14 »
Wczoraj robiłam porządki w moich zdjęciach i idąc za ciosem wrzucam jeszcze kilka zdjęć,jakie przywiozła moja sąsiadka z marcowego wyjazdu na Kubę i do Meksyku.Oba kraje piękne,ale Kuba bogatsza.Ciągnąc wątek o znanych sanktuariach dorzucę  jeszcze Sanktuarium w Guadalupie:

Offline Benvolio

• Weteran
« Odpowiedź #221 dnia: 04 Maj, 2012, 14:39:24 »
Jako, że dane mi było być ostatnimi dniami w Giżycku. Udało mi się zrobić kilka fotek z otwarcia sezonu turystycznego w Giżycku. Stary most (są chyba już tylko dwa w Europie) został uroczyście otwarty. Tabuny turystów wyruszyły na zwiedzanie okolicznych ogródków. Zwodowano kilka łódeczek i.t.d. Ogólnie działo się sporo, chociaż to dopiero początek sezonu.
1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #222 dnia: 04 Maj, 2012, 16:22:10 »
Szukałem ostatnio w necie takich zdjęć :) , a tu proszę, jak na zawołanie.

Za kilkanaście dni ruszamy na żeglarskie szlaki i tym razem planujemy przeprawić się z j. Kisajno na Niegodzin. Poszukiwałem zdjęć kanału, żeby zobaczyć jak on wygląda i czy jest szansa na spacerek po okolicy. Z tego co widzę, warto tam się zatrzymać na zwiedzanie. Zapewne wkrótce dorzucę kilka fotek tego miejsca od strony wody.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #223 dnia: 05 Cze, 2012, 17:43:12 »
Była sjesta sycylijskich kotów, teraz wrzucam marokańskie koty  ;)

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #224 dnia: 07 Cze, 2012, 00:30:00 »
Mam kłopoty z internetem i dlatego tak wolno zmniejszam zdjęcia, jednak dziś udało się kolejny albumik stworzyć:

Maroko-maj 2012 -boćki,wydaje się nam,że wpisane są w nasz krajobraz,a tymczasem tam też można je spotkać: