Autor Wątek: Zdjęcia, fotki z kraju i ze świata  (Przeczytany 68358 razy)

Offline gryson

• Super Poster
Odp: Zdjęcia, fotki z kraju i ze świata
« Odpowiedź #195 dnia: 20 Gru, 2011, 21:24:38 »
Miałem zamiar "chwalić się" swoją podróżą do Czarnobyla, gdy już skończę wrzucać na swoją stronę zdjęcia z tego wyjazdu, ale niestety, jeszcze trochę to potrwa. Nawet z Czarnobylem, nie wspominając o Kijowie.
Zatem wrzucam linka już teraz, z zastrzeżeniem, że galerię będę sukcesywnie, acz powoli, uzupełniał o kolejne fotografie.
Wyjazd odbył się na przełomie września i października 2011. W końcu zrealizowałem jedno ze swoich marzeń - zobaczyć na własne oczy Czarnobyl i zamkniętą strefę wokół elektrowni. I wcale nie wykluczone, że w 2012 znów się tam pojawię ;) "Call of Prypiat" ;)
Zapraszam do galerii: http://giersa.pl/index.php/czarnobyl/

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #196 dnia: 20 Gru, 2011, 21:37:26 »
Relację śledzę niemal od początku. Im więcej zdjęć oglądam tym bardziej się utwierdzam w przekonaniu, że to nie moje klimaty (chyba za bardzo dołujące). Kolega widzę był w swoim żywiole, więc się nie dziwię, że "obowiązek wzywa"  do powrotu  w 2012 ;)
Gratulejszyn spełnienia marzeń i fot z wyjazdu  :spoko:
« Ostatnia zmiana: 20 Gru, 2011, 23:19:20 wysłana przez noka »

Offline MAM

• Super Poster
« Odpowiedź #197 dnia: 20 Gru, 2011, 21:43:29 »
    przeglądnięte-bez komentarza ,muszę przemyśleć-w oczach mam babcię i dziadka oni chyba tam żyją?

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #198 dnia: 20 Gru, 2011, 21:54:05 »
    przeglądnięte-bez komentarza ,muszę przemyśleć-w oczach mam babcię i dziadka oni chyba tam żyją?

"Babcia i dziadek" żyją prawdopodobnie w jakiejś wsi koło Prypeci, a do miasta chodzą jedynie na "szaber", choć nie ma porównania ze złomiarzami, którzy przyjeżdżają tam ciężarówkami, by wywieźć stamtąd co cenniejsze rzeczy, złom, metale.

Relację śledzę niemal od początku. Im więcej zdjęć oglądam tym bardziej się utwierdzam w przekonaniu, że to nie moje klimaty (chyba za bardzo dołujące). Kolega widzę był w swoim żywiole, więc się nie dziwię, że "obowiązek wzywa"  ;)
Gratuleszyn spełnienia marzeń i fot z wyjazdu  :spoko:

Myślę, że mimo dołujących klimatów miałbyś tam mnóstwo ciekawych kadrów do sfocenia i wiele ciekawych miejsc do obejrzenia. Życie nie składa się tylko ze słitaśnych widoczków ;) Ja chciałem pojechać do Czarnobyla dużo wcześniej zanim wciągnęła mnie fotografia. Zdjęcia w tym wypadku to tylko efekt uboczny mojej tam wizyty.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #199 dnia: 20 Gru, 2011, 22:09:00 »
Nie przeczę ... Jednak równowagi dla "słitaśnych widoczków" będę pewnie szukał w innych miejscach :)

Powtórzę za MAM-em, fotki oglądam, dumam, ale komentować je trudno. Historię i tragedię tego miejsca doskonale pokazałeś obrazem ... słowa są zbędne.

Offline MAM

• Super Poster
« Odpowiedź #200 dnia: 20 Gru, 2011, 22:19:22 »
gryson-może ktoś coś o rybach mówił ,ponoć tam są potężne sumy. Których nikt nie kłusuje z wiadomych powodów.Kiedyś gdzieś o tym słyszałem że są to potwory.

mycha777

• Gość
« Odpowiedź #201 dnia: 20 Gru, 2011, 22:22:46 »
Fantastyczne fotki. Te lalki mnie powaliły - piękna seria. Świetne też zestawienie tych zniszczonych wnętrz i kolorowych widoków za oknem (liście itp).
Sam bym się tam chętnie wybrał.

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #202 dnia: 20 Gru, 2011, 22:24:59 »
Noka, lepszych miejsc dla przeciwwagi dla słitaśnych widoczków nie znajdziesz ;)
MAM, sam te sumy giganty karmiłem chlebem ze stołówki w elektorowni :) Faktycznie, giganty, nie odławiane od katastrofy, czyli od 25 lat. Mam zdjęcia, pojawią się z czasem na stronie.

Fantastyczne fotki. Te lalki mnie powaliły - piękna seria. Świetne też zestawienie tych zniszczonych wnętrz i kolorowych widoków za oknem (liście itp).
Sam bym się tam chętnie wybrał.

Lalki na mnie również zrobiły również wielkie wrażenie, dlatego poświęciłem im osobny wpis na stronie i tyle zdjęć. Przedszkole w ogóle wywarło chyba na mnie największe wrażenie...
« Ostatnia zmiana: 20 Gru, 2011, 22:27:12 wysłana przez gryson »

Offline vena

• Super Poster
« Odpowiedź #203 dnia: 20 Gru, 2011, 23:10:56 »
Gryson, nie wiem co powiedzieć - po obejrzeniu Twoich fotek jestem przygnębiona i jednocześnie wstrząśnieta tym, co na nich prezentujesz. Nie żebym miała jakieś pretensje do Ciebie, wręcz przeciwnie - zdjęcia są doskonałe i oddają prawdziwy obraz po tej wielkiej tragedii, na dodatek powodują, że nikt nie ogląda ich obojętnie. Jestem przekonana, że chodziło Ci o wywołanie takich uczuć, no i powiem, że mistrzowsko to zrobiłeś  :spoko: .

A jeszcze mam pytanie od strony technicznej tj. jak wygladała wycieczka do Czernobyla, czy był to wyjazd organizowany, prywatny? Czy na fotografowanie trzeba mieć pozwolenie, czy żeby tam się znaleźć trzeba też mieć pozwolenie? Co z tymi pomiarami, które pokazujesz na zdjęciach, czy nadal tam jest tak wysokie promieniowanie, że nie można zasiedlać? Nie bałeś się napromieniowania, bo nie widziałam, żeby ludzie byli w jakiś sposób zabezpieczeni?

Ludzie dobrej woli pouczają. Ludzie złej woli straszą.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #204 dnia: 21 Gru, 2011, 00:05:24 »
W końcu zrealizowałem jedno ze swoich marzeń - zobaczyć na własne oczy Czarnobyl

Moje marzenie,to zobaczyć taką prawdziwą rosyjską wieś-staruszkowie trochę mnie zaspokoili,ale Czarnobyl?
Fakt-po zdjęciach widać,że przeżycia musiały być dość emocjonujące,ale zadam takie samo pytanie jak vena,nie obawialiście się promieniowania?

Niektóre zdjęcia skojarzyłam z obozami zagłady-szczególnie te z porzuconymi dziecięcymi bucikami. Jednym słowem,zdjęcia robią wrażenie i pomyśleć,że w takich warunkach przyroda jest tak urocza.Piękne są zdjęcia,gdzie ze zrujnowanych pomieszczeń widać przez okno kolorowe liście drzew lub jak to woli -widok jesieni.

Warto było obejrzeć. Gratuluję !

Offline MORDUK

• Super Poster
« Odpowiedź #205 dnia: 21 Gru, 2011, 09:14:22 »
Relacja super. Mam dwa pytania pytań jedno chyba juz zadała Vena ale powtórzę - jak długo mogliscie tam przebywac bez narażania siebie? Na zdjęciach widac mnóstwo żurawi prz elektrowni w związku z tym pytanie Czy tam trwaja jakies roboty przy sarkofagu? Czy są to żurawie pozostawione po wczesniejszych pracach. No i czy potrzebne jest specjalne zezwolenie na wjazd na ten teren?
PZDR
« Ostatnia zmiana: 21 Gru, 2011, 09:17:25 wysłana przez MORDUK »
Trzy buchy od babuchy i głuchy.

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #206 dnia: 21 Gru, 2011, 11:25:12 »
Cieszę się, że zdjęcia poruszają i dają do myślenia :) Przykro mi, że wprawiają w smutny nastrój.

Vena, wyjazd był zorganizowany, ze strefązero. Owszem, można próbować zorganizować sobie taki wyjazd samodzielnie, i niektórzy to robią, ale ilość formalności, papierów, pozwoleń, etc. może skutecznie do samodzielnego wyjazdu zniechęcić. Często trzeba też znać odpowiednie osoby lub po prostu "dodatkowo" za przychylność władz strefy zapłacić. Strefazero organizuje takie wyjazdy od lat. W sumie to było jak wycieczka, o nic nie musieliśmy się martwić, wszystko było zorganizowane, załatwione, opłacone. Komfortowo i w miłej atmosferze, a dodatkowo pod okiem osób zajmujących się atomem na codzień.

Jeśli chodzi o promieniowanie, to jest niemal takie samo jak w Polsce (a nawet niższe niż w niektórych miejscach w Polsce, np. w Zakopanem). Owszem, kilka miejsc w strefie, kilka obiektów promieniuje mocniej, jak choćby "czerwony las", przez który przebiega droga z elektrowni do miasteczka Czarnobyl (ten las po wybuchu w elektrowni zrobił się rudy, czerwony, wycięto go więc w pień, a drzewa zakopano), składowisko odpadów i maszyn w Burakówce, "czerpak" w Prypeci i kilka innych rzeczy. Ale przebywanie w strefie nie wiąże się z żadnym ryzykiem napromieniowania. Zresztą opuszczając strefę trzeba dwukrotnie przejść przez bramki dozymetryczne - w przypadku, gdyby okazało się, że ktoś wchłonął zbyt wysoką dawkę promieniowania, miałby zapewnione golenie całego ciała i lewatywę :)

Na dwóch zdjęciach widać pomiar dozymetrem - 3,46 uSv/h podczas przejazdu przez "czerwony las" (chwilami było więcej) i 6,10 uSv/h na gąsienicy pojazdu w Czarnobylu. Czy to dużo? Podczas lotu samolotem na wysokości 10 tysięcy metrów to promieniowanie wynosi 4 uSv/h. Zatem sami odpowiedzcie sobie czy to dużo :) Oczywiście jak wspomniałem wcześniej, są różne miejsca i "rzeczy" w strefie, które promieniują znacznie bardziej, choćby te samochodu w Burakówce, które brały udział w akcji ratunkowej po wybuchu. Tak czy owak, przebywając na Ukrainie przez 5 dni przyjąłem mniejszą dawkę promieniowania niż bym poleciał do Stanów samolotem, a w zasadzie przyjąłem tyle, ile bym przyjął w Polsce powiedzmy przez 2 tygodnie. Zero zagrożenia.
Oczywiście w elektrowni i wokół niej pracują wciąż normalnie pracownicy, którzy dojeżdżają tam codziennie kolejką ze Sławutycza. Gdyby istniało zagrożenie dla ich zdrowia, to nikt by nie pozwolił na to.

Co do pytań odnośnie zamieszkania tam, to teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie, by znów zasiedlić Prypeć. Tylko nikt tego nie chce. Dawni mieszkańcy nie mają po co tam wracać. Miasto jest zrujnowane, niszczeje z każdym rokiem, budynki zaczynają grozić zawaleniem. Jedynym wyjściem byłoby zrównanie Prypeci z ziemią i budowanie od nowa. Tylko po co? Ukraina to ogromny kraj, gdyby mieli budować od nowa miasto, to zrobiliby to w innym miejscu. Zresztą po katastrofie w Czarnobylu i wysiedleniu Prypeci, zbudowano miasto dla osób wysiedlonych i pracowników elektrowni - Sławutycz, w którym mieszkaliśmy podczas pobytu tam.

Co do żurawi na zdjęciach to przy sarkofagu jest jeden. Z kilkuletnim opóźnieniem, ale zaczęła się w końcu budowa nowego sarkofagu, a w zasadzie "łuku", który przykryje trzeci i czwarty blok (dotychczasowy sarkofag), i wtedy rozpocznie się rozbiórka dotychczasowego sarkofagu a cały materiał radioaktywny zostanie przeniesiony do specjalnych przechowalników. Żurawie przy niedokończonym bloku nr 5 (który miał być oddany do żytku jesienią 1986) stoją tam chyba od dnia katastrofy.

Uff, jeśli macie jeszcze jakieś pytania, to chętnie odpowiem :)

Offline PIKASON

• MPS S-ki
  • Weteran
« Odpowiedź #207 dnia: 21 Gru, 2011, 16:35:23 »
Super zdjęcia .
Zawsze mnie zastanawiało jak długo czekali szabrownicy ... toż to swego czasu raj dla złodziei był .

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #208 dnia: 21 Gru, 2011, 19:08:13 »
Prypeć wysiedlano podobno jeden dzień, a później całe miasto było "przeszukane", i znalazło się kilka osób, które się ukryły i nie chciały wyjeżdżać. Ale to pewnie nie byli szabrownicy tylko mieszkańcy. Nie wiem kiedy miasto ogrodzono płotem, ale szabrownicy pewnie niedługo potem się pojawili. Jakiś czas po wysiedleniu mieszkańcy mieli możliwość powrotu i zabrania rzeczy osobistych, władze im to umożliwiły. Później większość rzeczy z mieszkań zostało wyrzuconych i wywiezionych na składowisko w Burakówce (może do innych miejsc również, gdzie zostały zakopane). I pewnie od tego czasu, do dnia dzisiejszego stałą częścią Prypeci są szabrownicy (choć już nie ma tam co szabrować) i złomiarze.

Offline Marcinek_94

• Weteran
« Odpowiedź #209 dnia: 21 Gru, 2011, 22:48:43 »
A jak samopoczucie po fotografowaniu ? Nikt nie chorował ?