Autor Wątek: Zdjęcia, fotki z kraju i ze świata  (Przeczytany 70073 razy)

Offline MAM

• Super Poster
Odp: Zdjęcia, fotki z kraju i ze świata
« Odpowiedź #120 dnia: 09 Lis, 2010, 18:15:28 »
Nie to ktoś dla kawału powiesił cebulę-żart, też myślę że to granat tylko jeszcze z zawleczką.Ja zjadam te już bez zawleczki :D,natomiast na 1 zdjęciu nie wiem co to, ale chyba jest pomarańczowe i takie aksamitne w środku.

Offline Rockers

• Mega Poster
« Odpowiedź #121 dnia: 09 Lis, 2010, 18:45:38 »
Jasne, że granaty, które w dodatku bardzo lubię :)

Offline vena

• Super Poster
« Odpowiedź #122 dnia: 09 Lis, 2010, 19:55:49 »
Oczywiście na trzech ostatnich zdjęciach to granaty rosnące w przypadkowo zauważonym gospodarstwie, natomiast na początku są jeszcze dwa rodzaje owoców i nie mówcie mi, że nie znacie ich a zwłaszcza te zielone kuleczki na drzewie  :P.
Czekam na rozwiazanie zagadki  ;)
Ludzie dobrej woli pouczają. Ludzie złej woli straszą.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #123 dnia: 09 Lis, 2010, 20:18:07 »
Przepraszam,ale skupiłam się tylko na ostatnich owocach-pierwsze po liściach i po kolorze owoców,to chyba figi,drugie te zielone kuleczki,to chyba oliwki.Tylko,że zawsze na zdjęciach córki widzę gaje oliwne i krzewy są niższe,może są odmiany :P

Offline vena

• Super Poster
« Odpowiedź #124 dnia: 09 Lis, 2010, 21:01:24 »
Tak gaga , masz rację, pierwsze to figowiec z owocami. Rozumiem, że w Polsce nie występują i niewiele osób zdaje sobie sprawę jak wygladają świeże owoce, choć z drugiej strony owoce powinny być dostępne w sprzedaży.
Drugie to oczywiście oliwki, które rosną na drzewach. Osobiście nie znam krzewów oliwkowych ani nigdy nie widziałam. Myślę gago, że widziałaś młode sadzonki drzewek, które mogą przypominać wyglądem krzewy. Drzewa oliwne mogą żyć nawet do tysiąca lat... Jak będzie Ci się chciało, to zajrzyj do moich zdjęć w tym wątku, gdzie są slajdy pokazujące rzymski wiadukt (Pont du Gard), tam są m.in. drzewa oliwkowe posadzone prawdopodobnie ponad 900 lat temu. Tak przynajmniej wynika z informacji umieszczonej przy tym okazie  :)
To prawda, że nie są wysokie ale są również odpowiednio przycinane dla uzyskania owoców dobrej jakości. Tu, na zdjęciu, to przydomowy gaj-sad oliwny u sąsiada za płotem.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #125 dnia: 09 Lis, 2010, 22:23:10 »
vena domyślasz się zapewne,że widziałam na zdjęciach mojej córki i właśnie takie małe były w Tunezji lub w Turcji,jak znajdę zdjęcie,to wstawię lub zapytam dokładnie córki. Świeże figi jadłam,oczywiście przywiezione.Wyglądały jak duże śliwki,ale najbardziej poznałam po liściach,bo ja jestem taki domowy ogrodnik,bez działki i balkonu  :P

Offline MAM

• Super Poster
« Odpowiedź #126 dnia: 28 Lis, 2010, 20:49:24 »
Oto co dziś udało mi się uchwycić jadąc na Czerwone Bagno w Parku Biebrzańskim:

I oczywiście na Czerwone Bagno nie dojechaliśmy bo nie było komu otworzyć szlabana. O i tyle.
« Ostatnia zmiana: 28 Lis, 2010, 20:53:52 wysłana przez MAM »

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #127 dnia: 30 Lis, 2010, 13:11:08 »
Okolice Olsztyna-widoczna rzeka,to Dadaj

« Ostatnia zmiana: 09 Mar, 2012, 15:49:11 wysłana przez noka »

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #128 dnia: 01 Gru, 2010, 21:13:47 »
To miała być pełna foto relacja, ale z przyczyn pogodowych (że tak powiem) wyszła tylko mała zajawka :)

Kazimierz Dolny (Kazimierz nad Wisłą)
Spędziłem tam kilka ostatnich dni i już przed wyjazdem planowałem foto-łowy. Jest tam wiele ciekawych miejsc wartych odwiedzenia i pokazania. Niestety niemal od początku pobytu zaczął padać śnieg i mój tzw. "czas wolny" został mocno ograniczony. Pierwsze wyjście w miasto miało być tylko rekonesansem, a okazało się jedynym "wypadem". 

W trakcie zamieci śnieżnej - nieważne w jakim mieście - najlepiej udać się do baru. Polecano nam słynną kazimierowską knajpkę "U Fryzjera" . Nie wiem skąd ta nazwa, ale lokalik mimo niepozornego obejścia okazał się bardzo sympatyczny wewnątrz (w starym stylu): 

Po ogoleniu nas z kasy (może stąd właśnie nazwa :) ) udaliśmy się na ryneczek. Rynek jest nieduży ale ma bardzo fajną architekturę.

Od rynku odbiegają wąskie uliczki, posiadające równie ciekawą zabudowę.

To jest takie jakby centrum handlowe :) ...

...a tu inny widok na rynek ...

... a tu jest bankomat (to nie zabytek ale  przybytek )   ;D

I to niestety tyle. Chwilę po rozpoczęciu zdjęć zaczął sypać śnieg i zerwał się wiatr, więc musiałem się zbierać (aparat wyglądał jak mały bałwanek :) ).
Z planami zabytków (a jest ich tu co nie miara), ciekawych miejsc i wypatrzonych kadrów miałem zaatakować następnego dnia, ale tak gwałtownego nadejścia zimy nie spodziewali się nawet najbardziej przewidujący drogowcy. Cały kolejny dzień byłem "uwięziony" w hotelu, a następnego z rana już musiałem wyjeżdżać.  :(

PS.
@MAM - gratulacje "ustrzelenia" łosia :)

Offline MAM

• Super Poster
« Odpowiedź #129 dnia: 01 Gru, 2010, 21:22:07 »
Dzięki noka -ale i ty masz szczęście że Cię tam nie zasypało. ;).Na zdjęciach wygląda to na bardzo poważną zimę.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #130 dnia: 01 Gru, 2010, 21:40:40 »
W Suwałkach wówczas nie padało, a tam padało jeszcze całą noc i następny dzień (to co jest na zdjęciach to "urobek" z jednego popołudnia :) )

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #131 dnia: 01 Gru, 2010, 22:05:36 »
noka-lepszej wizytówki nie mogłeś nam zrobić,przecież zdjęcia są rewelacyjne,szczególnie- 3. Miasto pokazałeś nam chyba w najlepszym możliwym obrazie.Tak nas nastroiłeś zimowo i świątecznie.

Offline vena

• Super Poster
« Odpowiedź #132 dnia: 01 Gru, 2010, 23:28:40 »
Nie chcę tu popełnić gafy, dlatego wolę zapytać czy to ten Kazimierz od "Samych Swoich"?

Powiem Ci, że zdjęcia nadają się do folderu reklamowego miasta, nawet z taką ilością śniegu  :D Przyznam szczerze, że po takiej fotorelacji nabrałam ochoty zobaczyć to miasto, tym bardziej, że nigdy tam nie byłam. Czuję, że dzięki Tobie, w niedalekiej perspektywie jest możliwa realizacja mojej zachcianki ;)

Zdjęcia ładne i "zachęcające", knajpka klimatyczna, że nie wspomnę o ciekawej architekturze. Jednak nocne fotki mają w sobie więcej klimatu, dlatego przyciagają większą uwagę.
 Dzięki noka za fajną fotorelację  :)

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #133 dnia: 02 Gru, 2010, 16:09:13 »
Kazimierz od "Samych Swoich"?

Wg Wikipedii n/t filmu jest taki zapis:
Większość scen kręcono w Dobrzykowicach pod Wrocławiem, gdzie znajdowały się zagrody, ale powszechnie uważa się, że atelier filmu tworzył Lubomierz i okolice.
więc chyba nie.

W Kazimierzu kręcono natomiast następujące filmy:
    * 1965: Wyspa Złoczyńców – film przygodowy dla młodzieży, reżyseria Stanisław Jędryka.
    * 1971: Podróż za jeden uśmiech – serial telewizyjny i film przygodowy dla młodzieży, reżyseria Stanisław Jędryka, premiera 1972.
    * 1993: Dwa księżyce – film wg powieści Marii Kuncewiczowej, reżyseria Andrzej Barański.
    * 1999: Ostatnia misja, reżyseria Wojciech Wójcik.
    * 2000: Na dobre i na złe (odcinek 75) – serial obyczajowy (Kazimierz Dolny był miejscem spotkania Jakuba Burskiego i Edyty Kuszyńskiej).

Offline wojtek_kosynier

• Super Poster
« Odpowiedź #134 dnia: 02 Gru, 2010, 16:15:21 »
Miasteczko od "Samych Swoich" to chyba Lubomierz, położony gdzieś przy Jeleniej Górze (czy po skosie na drugim krańcu Polski). Natomiast NOKA był w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą (na zachód od Lublina i południe od Puław). Po drugiej stronie Wisły znajduję się Janowiec, gdzie parę płyt nagrało Voo Voo. Spory w tym udział miał Mirosław Olszówka, który - niestety - pojawił się w wątku Pożegnania.