Sprawdziliście chociaż, gdzie się ten ksieżyc pojawi dziś? Ja sprawdziłem, na południu.
Odpada więc Cisowa (na południe jest lasek, nic nie będzie widać), punkt widokowy na Górze Rowelskiej też (drzewa po prawej). Można próbować z góry przy wiatrakach w Wiżajnach (na południe nic nie zasłania) lub inne miejsce z widokiem na południe.
Wczoraj jak wracałem z zachodu słońca na Piaskach nad Wigrami, to zrobiłem sobie "wycieczkę" przez Czerwony Krzyż i Bryzgiel, i jak minąłem Czerwony Krzyż to nawet na drodze do Bryzga widać było wyraźnie nad drzewami księżyc. Nie potrzebna więc jest specjalnie jakaś górka, będzie go widać z normalnego poziomu (o ile nie przeszkodzą chmury).
Tak wczoraj to wyglądało z drogi miedzy Czerwonym Krzyżem a Bryzglem (widok na południe) o godz. 21.01:

Przypuszczalnie więc można pewnie będzie go spokojnie focić z górki przed Małą Hutą lub innego podobnego miejsca. Ciekawie by było z punktu widokowego w Starym Folwarku. Ja jestem po piwku, więc prowadzić nie mogę, ale gdyby się ktoś zdecydował i miał miejsce w aucie, to niech się odezwie, może bym się wybrał na focenie.