Autor Wątek: Wschody i zachody słońca  (Przeczytany 75668 razy)

Offline danek33

• Forumowicz
  • *
Odp: Wschody i zachody słońca
« Odpowiedź #90 dnia: 16 Lip, 2010, 01:32:31 »
są też odpowiednie filtry na oko
dzięki którym można uzyskać gwiazdy ze źródła światła
6 lub 8 rozbić światła
bez przymusu dłuższego naświetlania
FOTOGRAFIA REPORTAŻOWA - www.danek33.pl

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #91 dnia: 16 Lip, 2010, 04:52:17 »
Faktycznie są. O niech nie pomyślałem, bo nie używam. Sztuką jest uzyskać efekt bez filtra ;) Przemek wiedząc skąd się taki efekt bierze (przysłona i korekta) będzie mógł wspomóc się filtrem :)

Offline Revan144

• ChrisFix
  • Super Poster
« Odpowiedź #92 dnia: 16 Lip, 2010, 22:24:45 »
ISO 1000 plus ostre wyciąganie cieni (naświetlałem na światła po prawej, więc lewa strona i dół wyszły mocno niedoświetlone, musiałem wyrównać i wyciągnąć - dało się ;) )

Zadziwia mnie twój D700 ;D Dość wysokie ISO, rozjaśnione cienie, a szumów nie widać, fotki robi profesjonalnej jakości, co prawda ceną wagi :)
Ciekawi mnie jednak jakość zdjęcia na ISO 25600, jeżeli również wysokiej jakości - mało szumów to szacunek dla tych, którzy opracowali te lustro, no i posiadacza takiego sprzętu ;)
Hey guys, ChrisFix here!
FB Page

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #93 dnia: 17 Lip, 2010, 00:17:36 »
Krzysiu, czy Ty nie przesadzasz? :) 25600? Owszem, tyle wyciągnę, ale nie oczekuje, że zdjęcie będzie bez szumów. Teścik: zrób swoim aparatem zdjęcie w formacie raw na iso, powiedzmy, 4000, naświetla na światła, wyciągnij cienie, i pokaż. Ja zrobię to samo z plikiem z D700, porównamy ;) Jeszcze kilka lat temu nie śniło się nikomu, żeby ISO 1600 było w pełni używalne, dziś D700 na ISO 1600 prawie nie szumi (łatwo jest ten szum zlikwidować). Jeśli technika pójdzie w takim tempie jak dotąd, to rzeczywiście niedługo okaże się, że nawet na ISO 6400 aparat będzie produkował zdjęcia pozbawione szumu, jak teraz na ISO 1600. Poczekamy, zobaczymy. Już teraz nie jest źle, D700 w niemal zupełnych ciemnościach potrafi zrobić zdjęcie i "wypluć" obrazek, który da się pokazać ludziom, nawet przy dużym ISO. Nie narzekaj ;)

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #94 dnia: 17 Lip, 2010, 00:35:38 »
Zresztą tu masz przykład (z dzisiejszego koncertu Dwayne Dopsie and The Zydeco HellRaisers (genialny koncert swoją drogą).

ISO3200 (exif chyba jest), najpierw bez wyciągania, to co zarejestrowała puszka, skonwertowane z nef do jpg z neutralnymi ustawieniami (tylko zmniejszone i wyostrzone).

A tu masz trochę wyciągnięte i lekko odszumione ACR (swoją drogą sam już nie wiem, które lepsze, wyciągane z czy nie - za dużo chyba piwa mam teraz w sobie, by zdecydować ;) ).

Zrób takie samo na ISO 1600 ;) Nie mam zamiaru być złośliwy, ale nie oczekuj, że już dziś ISO 25600 będzie bez szumu, wystarczy, że 3200 i 6400 już jest używalne :) Przynajmniej w D700 ;)

I jeszcze jeden przykład na ISO 3200. najpierw bez odszumiania i "wyciągania", z puszki w ACR na ustawieniach neutralnych, zmniejszone i wyostrzone dla web.

I wersja na szybko "wywołana", jak widać sporo wyciągnięte.

« Ostatnia zmiana: 17 Lip, 2010, 00:49:02 wysłana przez gryson »

Offline Revan144

• ChrisFix
  • Super Poster
« Odpowiedź #95 dnia: 17 Lip, 2010, 10:25:48 »
Robimy offtop w temacie... :)
Krzysiu, czy Ty nie przesadzasz? :) 25600? Owszem, tyle wyciągnę, ale nie oczekuje, że zdjęcie będzie bez szumów. Teścik: zrób swoim aparatem zdjęcie w formacie raw na iso, powiedzmy, 4000, naświetla na światła, wyciągnij cienie, i pokaż. Ja zrobię to samo z plikiem z D700, porównamy ;) Jeszcze kilka lat temu nie śniło się nikomu, żeby ISO 1600 było w pełni używalne, dziś D700 na ISO 1600 prawie nie szumi (łatwo jest ten szum zlikwidować). Jeśli technika pójdzie w takim tempie jak dotąd, to rzeczywiście niedługo okaże się, że nawet na ISO 6400 aparat będzie produkował zdjęcia pozbawione szumu, jak teraz na ISO 1600. Poczekamy, zobaczymy. Już teraz nie jest źle, D700 w niemal zupełnych ciemnościach potrafi zrobić zdjęcie i "wypluć" obrazek, który da się pokazać ludziom, nawet przy dużym ISO. Nie narzekaj ;)

Jasne, spróbuję tak jak napisałeś, bo sam jestem ciekaw efektu końcowego. ISO mam maksymalnie 3200 (Hi1), choć wcale tak tragicznie nie jest z tymi szumami, jak pisali opinie na którejś stronie internetowej, mam włączoną opcję redukcji szumów.
Będąc w plenerze składałem HDR'y przy ISO 400, po złączeniu wcale tak źle nie wygląda, to zdjęcie bodajże jest złożone przy tej czułości:

A te HDR na 100% przy ISO 400

Efekt końcowy jest taki, że sam się nie spodziewałem - mało szumów, a dodatkowo ostrość się polepszyła, teraz, znaczy dzisiaj poeksperymentuję z wysokim ISO + RAW i wyciągnę cienie
« Ostatnia zmiana: 17 Lip, 2010, 10:28:35 wysłana przez Revan144 »
Hey guys, ChrisFix here!
FB Page

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #96 dnia: 17 Lip, 2010, 10:47:34 »
Ale ja pisałem o ISO 4000 (słownie: cztery tysiące) ;)
Tu masz zdjęcie zrobione na ISO2000 - mocno niedoświetlone jak widać (aparat ustawiony pod kątem świateł na scenie):

A tu po obróbce (wiem, szumy widać, ale gdybym naświetlił poprawnie, to nie byłyby tak widoczne, prawie nie byłoby ich widać).
Po tym wyciągnięciu pewnie wychodzi jakieś ISO4000. Czy szumy są "używalne"? Jak najbardziej.

Kończymy OT, ewentualnie możemy podyskutować o szumach w innym wątku. Może później wrzucę coś na ISO4000, żeby pokazać, że nie jest tak źle. A podobno D700 może nawet dużo więcej ;)
Lecę focić "śniadania" bluesowe :)

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << SIERŻANT SZT. >>
« Odpowiedź #97 dnia: 22 Lip, 2010, 20:55:19 »
Dzisiejszy zachód słońca :) Trochę artystycznie :)

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #98 dnia: 22 Lip, 2010, 21:03:07 »
Dobre 

Kilka minut wcześniej i może udałoby Ci się ustrzelić słońce na środku rotora wiatraka  ;D

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << SIERŻANT SZT. >>
« Odpowiedź #99 dnia: 22 Lip, 2010, 21:08:09 »

Bardziej na środku niestety się nie dało :P Musiałbym mieszkać niżej :P

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #100 dnia: 22 Lip, 2010, 21:21:00 »
no i git :)

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << SIERŻANT SZT. >>
« Odpowiedź #101 dnia: 27 Lip, 2010, 20:38:46 »
Dzisiejszy zachód :D

Offline biza

• Mega Poster
« Odpowiedź #102 dnia: 27 Lip, 2010, 20:48:39 »
nijak mogę się równać ale się staram ;)
mam nadzieję że kiedyś mnie Rockers poduczy (tak jak obiecywał :D )

Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #103 dnia: 27 Lip, 2010, 20:53:42 »
the_mask - pojaśnij fotkę bo chyba za dużo ciemnego wyszło  ;)

biza - nie ściemniaj (dla odmiany)  :D
Zachody rewela, czego tu więcej chcieć (poza jakimś stateczkiem)

Offline biza

• Mega Poster
« Odpowiedź #104 dnia: 27 Lip, 2010, 20:56:01 »
dzięki noka, od Ciebie to prawdziwy komplement :)
no niestety nie było.. sama płynęłam stateczkiem ;)
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...