Revan144
Agent RWE
Weteran

T. Mechanik :)
|
 |
« Odpowiedz #30 : 03 Marzec, 2010, 18:40:55 » |
|
Może to nic, ale pobawiłem się obróbką zdjęcia w aparacie, a konkretniej balansem bieli, efekt wyszedł takowy, ale następnym razem lepiej wezmę statyw  Zdjęcie jest w tym wpisie na moim fotoblogu: http://revan144.flog.pl/wpis/959396
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zaroowka
Forumowicz
Debian, Pentax, Habanero!
|
 |
« Odpowiedz #31 : 07 Marzec, 2010, 15:56:04 » |
|
Następnym razem weź statyw , to będziesz mógł dać mniejszą czułość Biorąc pod uwagę exif ze zdjęcia na blogu Revana to przydałoby się dać trochę mniejszą przesłonę - można wtedy zejść z ISO do 100, i dać krótszy czas. Robienie zdjęć na przesłonach rzędu F20 jest dość... dziwnym pomysłem, zwłaszcza, jeśli fotografujemy dość ciemny plan. Wystarczyłoby F5,6 - F8 i zakładam.
|
|
|
|
|
|
Debian addicted bastard. A pentaxian, a loyalist, a diehard. 
|
|
|
|
noka
|
 |
« Odpowiedz #32 : 07 Marzec, 2010, 21:17:49 » |
|
Jeśli chodzi o powyższy "przypadek" , zaroowka ma całkowitą rację, ale ... Stosowanie przysłon f>20 w fotografii nie jest pomysłem dziwnym. W książce Bryana Petersena pt. "Ekspozycja bez tajemnic" (którą nabyłem wraz z aparatem) polecane są o wiele bardziej ekstremalne wartości przysłony do krajobrazu, sięgających f=32:  Przyznam, że swoje pierwsze zdjęcia krajobrazowe również robiłem na dużych "f" - zgodnie z zaleceniami tej właśnie książki. Fotki wypadały niestety bardzo kiepsko. Metodą prób i błędów ustaliłem, że na f 8 - 11 jest w miarę dobrze. Potem ktoś bardziej doświadczony powiedział mi, że dla tego obiektywu f=9 to jest właściwie maksymalna przysłona przy której wychodzą sensowne zdjęcia. Szkło oczywiście można domknąć jeszcze bardziej, ale większej głębi ostrości się raczej nie uzyska, a jakość będzie gorsza. Taka to już konstrukcja. Natomiast na obiektywach dedykowanych do krajobrazu można chyba dawać więcej. Piszę chyba, bo takim obiektywem jeszcze nie fociłem. Tak przy okazji - myślę, że przy następnym konkursie foto nagrodami będą właśnie książki o fotografii, a nie karnety narciarskie (czy tez inne gadżety).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zaroowka
Forumowicz
Debian, Pentax, Habanero!
|
 |
« Odpowiedz #33 : 08 Marzec, 2010, 01:38:39 » |
|
Ciekawe jakimi obiektywami fotografował imć Petersen. Większość obiektywów dla cyfry (pod format APSC) max swoich możliwości osiąga w przedziale przesłon F5,6 - F11. Więcej się z nich nie wyciśnie - powyżej F11 następuje spadek jakości niestety... Fizyki się nie oszuka - żeby uniknąć dłuugich dyskusji fizycznych polecam zainteresowanym poczytać dyfrakcji i krążku rozproszenia.  Ma tu duży wpływ wielkości matrycy - APSC/pełna klatka/średni format/duży format. Im większa matryca tym mniejsza głębia ostrości (w uproszczeniu), więc konstrukcja obiektywu powinna dopuszczać stosowanie większej przesłony dla zwiększenia tejże głębi. Zauważyć można, że w kompaktach (gdzie mamy do czynienia z malutką matrycą) prawie zawsze wyjdą nam zdjęcia ostre (...hiperfokalna przy małej wartości przesłony), za to ciężko uzyskać małą głębię ostrości. Kwestia jeszcze ogniskowej obiektywu - im szerzej, tym ciężej uzyskać małą GO.
|
|
|
|
|
|
Debian addicted bastard. A pentaxian, a loyalist, a diehard. 
|
|
|
|
noka
|
 |
« Odpowiedz #34 : 08 Marzec, 2010, 17:29:32 » |
|
W tej książce wspominał coś o nikonie F5, wiec ...  Polecam tutoriale video imć Bryana Petersona ... http://www.ppsop.com/vtips.aspx... niestety nie gada po naszemu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przemko_Piecki
Stały Bywalec

Pozdro wszystkim ;]
|
 |
« Odpowiedz #35 : 09 Marzec, 2010, 20:58:33 » |
|
Takie coś udało mi się strzelić  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przemko_Piecki
Stały Bywalec

Pozdro wszystkim ;]
|
 |
« Odpowiedz #36 : 13 Marzec, 2010, 19:55:01 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
noka
|
 |
« Odpowiedz #37 : 13 Marzec, 2010, 20:46:43 » |
|
Jak dla mnie - bomba!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Revan144
Agent RWE
Weteran

T. Mechanik :)
|
 |
« Odpowiedz #38 : 13 Marzec, 2010, 21:20:59 » |
|
Widzę, że się rozkręcasz Konkurencja powoli się powiększa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gaga
|
 |
« Odpowiedz #39 : 13 Marzec, 2010, 23:48:27 » |
|
Przemko! Nic tylko należy pogratulować ,jeszcze trochę to nie rozróżnię czyje to zdjęcia .Do tej pory potrafiłam rozpoznać noki ,Revana ....teraz będzie kłopot. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kuba1193
|
 |
« Odpowiedz #40 : 13 Marzec, 2010, 23:59:16 » |
|
Czapki z głów za te zdjęcia Przemko
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przemko_Piecki
Stały Bywalec

Pozdro wszystkim ;]
|
 |
« Odpowiedz #41 : 14 Marzec, 2010, 19:47:56 » |
|
Dzięki Wam za miłe słowa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
noka
|
 |
« Odpowiedz #42 : 14 Marzec, 2010, 20:22:19 » |
|
Miłe dla oka zdjęcia to i miłe słowa. Nie ma jednak tego dobrego, co by jeszcze lepsze być nie mogło.  Mimo, że zdjęcie w sensie kolorystycznym jest bardzo przyjemne, to kadrowo niestety leży. Polecam cokolwiek do poczytania na temat złotego podziału kadru i układnie kompozycji na zdjęciach, wg tych właśnie wskazówek. Na pierwszym zdjęciu interesujące są 2 rzeczy: faktura śniegu i zachodzące słońce. Uciekamy zatem z kadru centralnego tj. zmieniamy położenie horyzontu przecinającego zdjęcie w połowie oraz umieszczamy słońce w tzw. mocnym punkcie:  W ten sposób oczy widza nie błądzą po zdjęciu. Faktura śniegu jest podkreślona (zajmuje większą część zdjęcia na skutek usunięcia zbędnego nieba) i prowadzi wprost do słońca.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
the_mask
|
 |
« Odpowiedz #43 : 14 Marzec, 2010, 20:55:39 » |
|
Oj mocna konkurencja wyrasta spod ziemia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przemko_Piecki
Stały Bywalec

Pozdro wszystkim ;]
|
 |
« Odpowiedz #44 : 14 Marzec, 2010, 22:26:23 » |
|
Przeczytałem ten poradnik i chyba wiem o co chodzi  Faktycznie te poprawione zdjęcie,lepiej się widzi 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 14 Marzec, 2010, 22:28:32 wysłane przez Przemko_Piecki »
|
|
|
|
|
|