Autor Wątek: Wschody i zachody słońca  (Przeczytany 75653 razy)

Offline bartleo

• Forumowicz
  • *
Odp: Wschody i zachody słońca
« Odpowiedź #120 dnia: 24 Wrz, 2010, 19:18:29 »
@noka Zdecydowanie ostatnie najfajniejsze :) "nie z tej Ziemi".
bartleo

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #121 dnia: 24 Wrz, 2010, 21:05:56 »
Ostatnie rulez!!! ;) Te kiczowe wyszły Ci aż nadto cukierkowe :)
Właśnie wróciłem, ale dziś się już za zdjęcia nie biorę, może jutro coś wrzucę.
Wczoraj w drodze widziałem taki wschód słońca, z takimi mgłami, że szok, dawno tak zajefajnego nie widziałem. Tyle, że nie miałem aparatu, nie było więc szans na uwiecznienie. Sprawdzę jutro o świcie jaka będzie pogoda, może podobna chociaż, to już będzie dobrze :)

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #122 dnia: 24 Wrz, 2010, 23:34:39 »
noka!Oglądałam Twoje dzisiejsze zdjęcia i musiałbyś widzieć moją minę,która wskazywała na coraz większy zachwyt.Naprawdę szczęście,że wrzuciłeś tylko 3 fotki,bo mój zachwyt przy ostatnim zdjęciu sięgnął zenitu.Powtórzę za bartleo''nie z tej ziemi'' :o :o

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #123 dnia: 25 Wrz, 2010, 14:22:49 »
Korzystając z nieobecności Noki na forum ;P wrzucę kilka moich zachodów słońca sprzed tygodnia. Środowe będą w następnej kolejności (o ile coś wyszło, bo jeszcze nie zrzucałem zdjęć).

1

2

3

4

5

Ps
Gaga, to nie kokietowanie, poprostu mistrzostwo objawia się tym, że jest się świadomym swoich błędów i niedoskonałości, dlatego krytykujemy swoje zdjęcia, haha :)

Offline vena

• Super Poster
« Odpowiedź #124 dnia: 25 Wrz, 2010, 17:27:40 »
No dobra, to ja trochę "pokrytykuję"  :P
Gryson, widzę, że Twoje zdjęcia są z tej samej miejscówki co noki, byliście razem w plenerze?  

Nie wiem na jakim etapie doskonalenia jesteś, lepszy czy słabszy od noki ale muszę szczerze powiedzieć, że Twoje niebo bardziej mi się podoba, jednak to, wg mnie nie świadczy o tym, że noka robi gorsze zdjęcia, bo jest bardzo wiele jego fotek, które powalają swoim urokiem.
Zastanawia mnie tylko (jestem amatorem technicznym w tej materii) czy aby uzyskać takie efekty, jak widać na waszych zdjęciach, używacie (oprócz filtrów i funkcji dostępnych w aparacie) programy komputerowe do przeróbek i "picowania" waszych obrazów? Jeśli tak, to teoretycznie każdy mógłby być mistrzem w tej dziedzinie, wystarczy tylko nauczyć się obsługiwać ten program... no właśnie... ale tu nie niechodzi tylko o umiejętność wykorzystania wiedzy technicznej  a również wyczucie w obrazie i treść, które może różnić dobrych i gorszych fotografów.
To jest moje subiektywne zdanie i nikt, oczywiście nie musi się ze mną zgadzać.
Jestem raczej zwolenniczką treści i naturalnych zjawisk niż sztucznych efektów specjalnych ale na te, też lubię popatrzeć...
Zastanawia mnie jeszcze jedno: jakim cudem np 20, 30 lat temu, bez tak rozwiniętej techniki, udawało się fotografom "malować obrazy" aparatami analogowymi?

p.s. mimo subiektywnej opinii, czekam na więcej fotek  ;)  
Ludzie dobrej woli pouczają. Ludzie złej woli straszą.

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #125 dnia: 25 Wrz, 2010, 18:36:53 »
Komentować i wyjaśniać nie będę. W odpowiedzi na post tylko się uśmiechnę :)
Aha, i dodam tylko, że Noka robi lepsze foty ode mnie. Czasami i ja się od Niego uczę. :)

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #126 dnia: 25 Wrz, 2010, 19:58:56 »
Aha, i dodam tylko, że Noka robi lepsze foty ode mnie. Czasami i ja się od Niego uczę.
No to dopiero kokieteria  ;D

Czy zdjęcia obrabiamy (picujemy) na komputerze? Oczywiście, bo jest fotografia cyfrowa. Jeśli zrobisz zdjęcie w formacie jpg to znaczy, że program w aparacie zrobił obróbkę za Ciebie. My wolimy zrobić to sami wg własnej koncepcji. Dlatego przy zdjęciach krajobrazowych (i nie tylko) zapisujemy pliki w formacie nieprzetworzonym i dopiero w domu, na spokojnie wywołujemy do jpg. Złego zdjęcia nie uratuje żadna obróbka. Dobrze obrobić zdjęcie jest równie trudną sztuką jak samo jego zrobienie. Zapewniam jednak, że fotki które wrzucamy nie są tworem grafiki komputerowej. Obróbka zazwyczaj sprowadza się do samodzielnego ustawienia pewnych wartości globalnych. W ten sposób można zrobić z jednego pliku kilka zdjęć różniących się wyglądem. Skoro współczesna technika daje takie możliwości to czemu z nich nie korzystać.
Zapewniam także, że nikt z nas nie dorysowuje chmur albo innych elementów widocznych na zdjęciach  ;D

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #127 dnia: 25 Wrz, 2010, 20:17:57 »
Nie będę żadnego z Was oddzielnie oceniać,bo...gdybyście swoje zdjęcia zmieszali,to pewnie nie rozróżniłabym które jest czyje.Wypowiem swoją opinię z dzisiejszych zdjęć grysona-przemówiło do mnie zdjęcie 1 i 3.Dobrze,że są ponumerowane :P

Powracając do wypowiedzi veny,to moja córka chodziła na kurs fotografowania dla amatorów i faktycznie zawodowcy są za zrobieniem zdjęcia tak,aby nie wymagało dodatkowej obróbki.Ale to mówią fachowcy,ja sama czasem poprawiam kolor jeśli coś nie tak mi wyjdzie,natomiast moje dziecko nie podejmuje takich prób.Jej zależało głównie na tym,aby poznać dobrze funkcje aparatu cyfrowego.Dlaczego wspominałam o pocztówkach,moja pociecha,gdy była aktywną wędrowniczką po górach sto lat temu  :P i robiła setki zdjęć,otrzymała kiedyś taką propozycję.Zresztą do dziś bez aparatu w podróż się nie rusza i co ciekawsze,wszystkie zdjęcia daje do wywołania,mimo ,że ma przegrane na dyskietkach.Albumów u niej zatrzęsienie,ale uważa,że taka pamiątką ją bardziej cieszy.
gryson,rozwalił ją  :P Twój zachód słońca z nad Wigier.Pochwaliłam się  ;)

Pisałam w tym samym czasie co noka,powracając do noki ostatniego zdania,nie sądzę,aby ktoś posądzał Was o takie przeróbki.Ważne,że zdjęcia robicie bombowe i tak trzymajcie  ;D

Offline biza

• Mega Poster
« Odpowiedź #128 dnia: 25 Wrz, 2010, 20:22:17 »
Zapewniam także, że nikt z nas nie dorysowuje chmur albo innych elementów widocznych na zdjęciach
i dlatego dla nas jesteście the best i potraficie "popieścić" nasze oczy
;)
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #129 dnia: 25 Wrz, 2010, 20:26:48 »
 ;D ;D ;D  Wobec tego część jurorek się wypowiedziała  :P Czekamy na kolejne fotki  ;)

ps.Ta nade mną tylko by oczy pieściła ;D ;D

Offline MAM

• Super Poster
« Odpowiedź #130 dnia: 25 Wrz, 2010, 20:33:54 »
Hmmm-czy to prawda? :D

Offline biza

• Mega Poster
« Odpowiedź #131 dnia: 25 Wrz, 2010, 20:37:58 »
noooo lubię fotki "naszych" chłopaków ;) oj pieszczą moje oczy :D

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #132 dnia: 25 Wrz, 2010, 20:42:12 »
Heh ... jeśli chodzi o pieszczoty to w sumie ja i gryson jesteśmy do dyspozycji  ;)

Offline biza

• Mega Poster
« Odpowiedź #133 dnia: 25 Wrz, 2010, 20:45:23 »
no to czekamy z niecierpliwością na Wasze fotki pieszczące nasze oczy ;)
:D

Offline MAM

• Super Poster
« Odpowiedź #134 dnia: 25 Wrz, 2010, 20:46:03 »
Robi się coraz weselej :D. zaglądam z za węgła ;)