Autor Wątek: Wasz sprzęt fotograficzny  (Przeczytany 73763 razy)

Offline TuneR

• Mega Poster
Odp: Wasz sprzęt fotograficzny
« Odpowiedź #105 dnia: 12 Sie, 2010, 17:43:20 »
319zł w promocji. Plecak zaskakująco solidny. K20D z podpiętym ciamjangiem wchodzi bez problemu, do tego w przegródkach kit i np. jupiter 37A w pojemniczku. W górną komorę wejdzie nawet Tair 3s :D Ale wtedy waga takiego zestawu sięga pewnie z 10kg  ;D

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #106 dnia: 12 Sie, 2010, 17:50:37 »
To chyba rozsądna cena jak za solidny markowy plecak. Ja muszę znaleźć taki, w który się zmieści te moje bydle z wielką tokiną i dodatkowo taki ciamciang (cholera, a dziś się zarzekałem, że chińskiej tandety nie kupię - choć ciamciang to koreaniec w sumie ;) ) i jakiś wielki zoom, bo takie szkła docelowo chcę kupić jeszcze w tym roku, mam nadzieję :) I wtedy to dopiero będzie z 10 kg ważyć ze wszystkimi gratami :)

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #107 dnia: 13 Sie, 2010, 13:00:46 »
Chwalę się i ja ;)
Po wczorajszym wkurzeniu po zepsuciu się chińskiego GoldPhoto dziś ogarnęło mnie zadowolenie, bo kurier przyniósł mi właśnie nową głowicę Manfrotto.
Solida, markowa, będzie służyć latami. Choć to jeden z podstawowych modeli to polecam, udźwig do 4 kg, więc nawet taką krowę jak mój nikon z ciężkim obiektywem utrzyma bez problemu. Jakość wykonania i użytkowanie bajka, w porównaniu do chińszczyzny. Dobry statyw to podstawa.

Sama głowica.

I statyw już nią przyozdobiony ;)

Znów mogę jechać focić IRenki, ktoś chętny na wyjazd? :)

Offline Przemko

• Stały Bywalec
  • **
  • Pozdro wszystkim ;]
« Odpowiedź #108 dnia: 06 Paź, 2010, 21:22:41 »
Nowy Nikon D3100  :)  --> http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11356

Co sądzicie o nim ??  :D

Offline zaroowka

• Weteran
  • Debian, Pentax, Habanero!
« Odpowiedź #109 dnia: 06 Paź, 2010, 21:28:00 »
Dlaczego akurat ten?

Moje zdanie - ujdzie. W klasie entry-level są lepsze aparaty, ale decyzja jaki wybierzesz wiąże się z tym czy planujesz dalszy rozwój w temacie fotografii...
Debian addicted bastard.
A pentaxian, a loyalist, a diehard. ;)

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #110 dnia: 06 Paź, 2010, 22:10:00 »
Dlaczego akurat ten?
Jak to dlaczego - bo to Nikon  ;D

Jak bym najpierw zaczął od:
- ustalenia maksymalnego budżetu,
- określenia celów do jakich ma służyć,
- i tak wspomniał przedmówca - czy planujesz potem rozbudowywać sprzęt
a potem wybrał zestaw najbardziej odpowiadający powyższym założeniom.   

Offline zaroowka

• Weteran
« Odpowiedź #111 dnia: 06 Paź, 2010, 22:20:57 »
"Dlaczego akurat ten?" - bo skazuje z góry na obiektywy AF-S - brak napędu AF w puszce niestety...

Debian addicted bastard.

Offline Przemko

• Stały Bywalec
  • **
  • Pozdro wszystkim ;]
« Odpowiedź #112 dnia: 07 Paź, 2010, 16:51:25 »
Narazie nie zamierzam kupywac aparatu. Interesuje mnie wasze zdanie bo lepiej się znacie na tym sprzęcie.  :)

mycha777

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: 07 Paź, 2010, 19:37:48 »
Mam D5000 który wkrótce powinien doczekać się następcy. Główny powód wyboru D5000 to odchylany wyświetlacz. I sprzęt sobie chwalę - prosty bez niepotrzebnych pierdół. Nie muszę mieć 50 przycisków i tę co sa wystarczaja. Jeden jest programowalny więc najczęściej używana funkcję tam sobie wrzuciłem. D3000 oraz D90 były na celowniku, ale ostatecznie oba odpadły z powodu ekranu, który wyjatkowo często mi się przydaje - przy pstrykaniu zza płotu różnych inwestycji to podstawa.
Zanim kupiłem Nikona trochę poczytałem, popytałem i ostatecznie padło na ten system - mimo że tryb wideo był poniżej tego co prezentuja inne firmy. Filmy HD mam w małpie Panasonica - i tam działa to lepiej niż w Nikonie...
Teraz gdybym miał ciut bardziej ograniczony budżet i nie zależałoby mi na odchylanym ekranie to pewnie D3100 byłby wysoko na liście. Trochę go Nikon mocno poprawił w stosunku do D3000.
Ciekawe jak będzie prezentował się D5100 o którym zaczynaja ludzie plotkować.
Raczej wydałbym mniej na body, ale ciut więcej na szkła/lepszy statyw/soft/filtry itp. Mam 18-105 który sprawuje się świetnie, oraz 50mm 1.4G który tani nie był ale bawię się nim bardzo dobrze i częściej go używam niż 18-105.
Co do napędu AF w korpusie - fajne jeśli masz jakieś szkła. Startowałem od zera wiec nie ma tu żadnego problemu. A nowe obiektywy to zwykle już AF-S jeśli się nie mylę...
« Ostatnia zmiana: 07 Paź, 2010, 19:44:18 wysłana przez mycha777 »

Offline zaroowka

• Weteran
« Odpowiedź #114 dnia: 07 Paź, 2010, 20:17:27 »
mycha - jasne, ale jeśli planujesz potem jakieś inwestycje sprzętowe (... w obiektywy) to jednak warto wziąć puszkę z napędem AF.
Dlaczego? Jest sporo starych i dobrych szkieł, które warto kupić (zwłaszcza, że w Nikonie rynek second-hand jest dość duży) - a część z tych szkieł będzie wymagać AF w korpusie...
Nie mówiąc już o tym, że starsze szkła stanowią częstokroć niezłą alternatywę dla nowych (...i drogich przy okazji).

Przy okazji - nowa puszeczki Pentaxa wyszły niedawno...
Chce ktoś może kupić nerkę? W miarę sprawna, płukana często roztworami chmielowo-słodowymi...  ;)
Debian addicted bastard.

Offline TuneR

• Mega Poster
« Odpowiedź #115 dnia: 07 Paź, 2010, 20:33:27 »
Spokojnie, poczekajmy do pierwszego testu na optycznych  ;D ;D ;D ;D

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #116 dnia: 09 Paź, 2010, 10:47:42 »
Znacie dowcip jak przychodzi do lekarza facet z kaczką na głowie, wchodzi, a kaczka mówi do lekarza: "Panie doktorze, coś mi się do d... przyczepiło"? ;)
Mój nikoś może dziś powiedzieć to samo.

Dzięki pomocy Bizy, za co jeszcze raz dziękuję, odebrałem dziś paczkę z gripem dla mojej siedemsetki. Teraz zrobił się prawie D3 (oczywiście "prawie" robi wielką różnicę, ale nie aż tak wielką w tym przypadku - mam D3 dla ubogich) ;) Teraz trzymanie aparatu (zwłaszcza w moich wielkich łapskach), jego wyważenie, kadry pionowe, to bajka. Zupełnie inny aparat. I zdaje się, że nigdy już tego gripa od aparatu nie odkręcę :)

Pochwalę się "zagrypioną" siedemsetką :)

Szkoda, że nie miałem gripa dziś na plenerku, ale to da się nadrobić ;)
Biorę się za dzisiejsze zdjęcia.

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << MŁODSZY ASP. >>
« Odpowiedź #117 dnia: 09 Paź, 2010, 11:29:22 »
mniamem że grip jest oryginalny? :D

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #118 dnia: 09 Paź, 2010, 11:36:13 »
No oczywiście :)
Baterię EN-el4 kupię w podróbie, bo to nic nie zmienia w użytkowaniu, a jest dużo taniej. Ale naczytałem się za dużo o wyłamujących się nieoryginalnych gripach z ciężkimi obiektywami na statywach, żeby zaryzykować. Ten jest tak samo pancerny (magnezowy) jak aparat.

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #119 dnia: 13 Paź, 2010, 16:07:19 »
No i kolejne zakupy poczynione. Noka też się pewnie ucieszy z tego zakupu (będzie miał od kogo tele pożyczać na plenerkach ;) ).
Zatem się pochwalę.

Nikkor 70-300VR. Wprawdzie nie jest to jasne szkło, ale ostre, z dobrym autofokusem, VR-em i tanie w stosunku cena/jakość. Narazie wystarczy. Z czasem zmienię na coś jasnego :)

Kurier numer dwa przyniósł dziś również plecak. Na zdjęciach wyglądał na mniejszy, ale jest meeega wielki :)
Zmieszczą się w nim spokojnie 2 body, z 6 szkieł, lampa, filtry i mnóstwo innych pierdółek. Oczywiście laptop 15 cali również :)

Tu wygląda niepozornie (brak punktu odniesienia)

Tu dopiero widać wielkość ;)

Dodatkowy pokrowiec na lapka. Insert foto jest wyjmowalny, jest też pokrowiec AW. Mega fajny plecak.

I plecak załadowany. Zmieścił mi się cały sprzęt.