Autor Wątek: Wasz sprzęt fotograficzny  (Przeczytany 73609 razy)

Offline Revan144

• ChrisFix
  • Super Poster
Wasz sprzęt fotograficzny
« dnia: 13 Sty, 2010, 17:18:11 »
Tak jak w temacie.. Czym robicie zdjęcia? Jakie macie dodatki do aparatów (statywy, obiektywy, filtry, itd)? Poznałem troszkę wasz sprzęt w formie "offtop", lecz za bardzo nie można było o tym pogadać, więc tutaj omówmy swój sprzęt :)
Zacząłem temat więc pochwalę się jako pierwszy... Jak narazie nie posiadam statywu ani filtrów (ale zamierzam kupić)

Pierwszy mój aparat - kompakt Nikona, który kupiłem prawie rok temu. Łatwy i przyjemny w obsłudze, niejedno ciekawe ujęcie zarejestrowałem nim będąc w "Wiatrakownii" :)
http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/digitalcamera/coolpix/l16/img/pic_001_l.jpg
Kieszonkowy i całkiem lekki aparat, wykonujący całkiem niezłe zdjęcia. Liczba megapixeli: 7.1, czułość ISO: 64 - 1600, zdjęcia HD, filmiki w .avi 640x480, zoom optyczny x3, cyfrowy x4.

Drugi aparat, też kompakt, ale Sony Cybershot wygrany w konkursie Gazety Współczesnej. Przydatny głównie do robienia zdjęć nocą. I tu całkiem niezłe funkcie: zakres ISO 100 - 3200, zdjęcia HD, 10.1 megapixeli, filmiki, ale bez dźwięku aparat rejestruje, zdjęcia mogłybyć o wiele lepsze, zoom optyczny x3, cyfrowy tzw inteligentny x17 - ale strasznie odbija się to na fotografii...
http://image.japanphoto.no/x/x/scale/p/japan/Produktbilder_1/Sony/Cybershot/Sony_S930_black.jpg

Teraz poluję na lustrzankę Nikona D3000. Byłem dzisiaj w sklepie, trzymałem go w rękach, cena przystępna, ale traf chciał że nie wziąłem kasy, a nie chciało mi się "latać", ale czy go kupię w tym tygodniu? Nie wiem, ale bardzo chciałbym; przez weekend mieć zajęcie typu opanowywanie lustrzanki. Będę miał lustrzankę to na pewno się pochwalę :) Teraz wasza kolej.
« Ostatnia zmiana: 13 Sty, 2010, 17:20:21 wysłana przez Revan144 »
Hey guys, ChrisFix here!
FB Page

Offline GaTri

• Weteran
  • Yeah !
Odp: Wasz sprzęt fotograficzny
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Sty, 2010, 17:59:59 »
To ja też powiem :)
Ja posiadam kompaktowy Sony CyberShot W110
Posiada 4-krotny zoom optyczny.Zakres ogniskowych obejmuje bardzo użyteczny przedział 32-128 mm. Jest też znakomity obiektyw Carl Zeiss Vario-Tessar. Wysoka czułość matrycy (do 3200 ISO.) co bardzo się przydaje :) . Poza tym ma system wykrywania uśmiechu twarzy ale ja praktycznie nigdy z tego nie korzystałem. Aktualnie planuje zakupić do niego telekonwerter
Zdjęcie:

W trochę nieco odległych planach (gdzieś na maj ?) jest zakup lustrzanki... I tu wszyscy tzw"doradcy" w sklepie polecają D3000 :). Zobaczymy co Revan powie :D

Offline Przemko

• Stały Bywalec
  • **
  • Pozdro wszystkim ;]
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Sty, 2010, 19:05:04 »
Ja mam Panasonic Lumix DMC-LS75.Kupiłem go jakiś rok temu.Łatwy w obsłudze.
Posiada 7.2 megapixeli,ekran 2,5",czułość ISO 100-1250,filmy w MOV (bez dźwięku niestety  :( ) 3X zoom optyczny.

Offline TuneR

• Mega Poster
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Sty, 2010, 19:58:00 »
Swoją przygodę z fotografią zacząłem z Zenitem 11 i kitowym obiektywem Helios 44M-4 58mm f2. Ważył prawie kilogram, a zrobienie nieporuszonego zdjęcia było sztuką :)
Później przewijały się kompakciki mniej lub bardziej zaawansowane. Ale kiedy w końcu na konto zaczęła regularnie spływać pensja, postanowiłem zakupić porządną lustrzankę. Brnąc przez marketingowe bagno już byłem bliski zakupu Canona 450D. Nikona odrzuciłem w przedbiegach, bo w firmie używałem Nikona D60 niemalże codziennie i mocno mnie do siebie zraził. I w końcu eureka! PENTAX! Po kilku tygodniach czytania testów, opinii, przeglądaniu allegro i oswajaniu się z koniecznością wydania ciężko zarobionych pieniędzy, wybór padł na Pentaxa K20D. Ma wszystko czego mi trzeba, jest intuicyjny a zarazem bardzo zaawansowany. Uszczelniony korpus pozwala mi beztrosko używać go prawie każdej pogodzie. Nie będę pisał ile ma megapikseli albo jakie ma max ISO bo tym chwali się Sony.

Bardzo podoba mi się bezproblemowa współpraca ze starymi obiektywami z mocowaniem M42. Za przyzwoite pieniądze uczę się fotografii. I tychże obiektywów nazbierało mi się już sztuk jedenaście w zakresie ogniskowych od 58mm do 300mm (i wadze od 400g do 1,5kg  ;D). Do tego filterki przeróżne przeróżniaste. Co prawda korzystam tylko z UV i polaryzacyjnego. Chętnie nabyłbym szarą połówkę, ale to z czasem. Na wiosnę będę polował na jakiś szerokokątny obiektyw coś w okolicach 14mm.
Ważnym narzędziem jest statyw. I tu nie ma się co spodziewać, że taki z allegro za 75zł będzie dawał radę. Z racji, że brat z zamiłowaniem patrzy przez lornetkę w niebo potrzebny był solidny statyw, który nie będzie dygotał jak osika. Wybór padł na: http://www.abitus.pl/skleprodukt.do?idk=33&idp=55. Kompromis pomiędzy czymś bardzo profi, a "statywem z allegro".

Wracając jeszcze do aparatu. Raven, planując zakup musisz się solidnie zastanowić. Musisz odpowiedzieć też sobie na pytanie czy potrzebujesz koniecznie lustrzanki. Wiadomo, będzie to zakup na kilka lat. Ale trzeba też pamiętać, że kupując konkretną lustrzankę wybierasz też konkretny system.

Wiem, przynudzam. Ale sam wybierając aparat przeczytałem masę artykułów i opinii. Rozmawiałem też z zawodowym fotografem, który szczerze mówiąc o mało co nie wprowadził mnie na minę (canonową :D). I wiem, że w głowie jest milion myśli, a zła decyzja kosztuje co najmniej 1500zł.

Offline Rockers

• Mega Poster
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Sty, 2010, 20:20:13 »
Ja posiadam dwa aparaty. Pierwszy - kupiony parę lat temu Conica Minolta Dimage Z10. Nigdy, przenigdy go nie sprzedam. Według mnie najlepszy aparat cyfrowy, który kiedykolwiek widziałem. Ośmiokrotny zoom optyczny, czterokrotny cyfrowy. Wszystkie wiatrakowe zdjęcia były nim zrobione.

Teraz przyszła kolej na klasyczną lustrzankę. Canon EOS 3000. To mój pierwszy kliszowy aparat - jednak doceniam go, i to bardzo. Nauka jego obsługi zajęła mi pół roku, a jest jeszcze parę spraw, które muszę rozwiązać. Nic jednak nie odbierze przyjemności oglądania zdjęcia, które ustawiało się samemu - juz przeszło od czterech miesięcy nie zrobiłem nim zdjęcia z automatu.

Offline TuneR

• Mega Poster
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Sty, 2010, 20:27:21 »
O tak, te Minolty były eleganckie. Sam chciałem kiedyś nabyć Minolte Z5, ale była poza zasięgiem mojego portfela.

Offline Revan144

• ChrisFix
  • Super Poster
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Sty, 2010, 20:53:37 »
Rockers, pod koniec wakacji widziałem cię z rozstawionym sprzętem na drodze do Białej Wody (wtedy co się spotkaliśmy, ja pojechałem dalej a ty poszedłeś na pole truskawkowe) :) Jak się domyślam po kształcie aparatu miałeś Minolta na statywie. Co do mojej decyzji... Szczerze mówiąc wybierałem pomiędzy Nikonem P90 (zoom optyczny 24x, prawie że lustro) a D3000, wybór padł na lustrzankę D3000 i to z pomocą Noki 8). Niestety w sklepie w którym dzisiaj byłem narazie mają obiektywy 18-55 mm, ale najpierw kupię aparat, później rozglądać się będę za lepszym obiektywem. Sprzedawca mi polecał właśnie Nikona D3000, zresztą do Nikonów mam największe zaufanie.

PS. W tej chwili na pewno nie będę kupował Nikona D90, bo stan portfela na to nie pozwala :). Tuner - na otwarciu Parku myślałem, że masz Nikona bo troszkę podobny :D
Hey guys, ChrisFix here!
FB Page

mycha777

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Sty, 2010, 20:56:37 »
Przez długi czas męczyłem fotki Plazy Suwałki itp Panasonikiem TZ5. 10MP, 10xzoom, filmy HD, świetny, duży wyświetlacz z ponad 400tys pikseli. Nieźle sprawdzał się w dobrych warunkach oświetleniowych - fatalnie we wnętrzach przy ciut gorszym oświetleniu. Kompletny brak ustawień manualnych.
Podczas pasowania na pierwszaka moich dzieci żadna z fotek nie wyszła. I to był ten moment gdy powziąłem decyzję o zakupie lustrzanki. Miał być Canon. Ale poczytałem trochę i wybrałem Nikona. Wpierw D60, później D3000, chwilowo D90 (ale odpuściłem - laikowi pasuje jak śwince siodło...) i pozostałem przy D5000 z obiektywem 18-105. Przekonał mnie odchylany wyświetlacz i wspomnienia o fotkach zza płotu Plazy czy Aquaparku gdzie coś takiego wręcz decyduje o powodzeniu "akcji".
Tutaj znaleziona fotka D5000 w akcji.

Do szczęścia brakuje mi jaśniejszego obiektywu - planuję zakup stałoogniskowego.

Offline gaga

• - VIP -
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Sty, 2010, 21:55:37 »
Piszecie o nowoczesności ,ja zacznę od moich początków.Najpierw miałam od mamy aparat przedwojenny Zeiss Ikon,taki z wysuwaną harmonijką ,po zrobieniu zdjęć należało ręcznie kliszę przewijać.Zdjęcia robił ładnie i  na jednej kliszy było ich 16.Potem na początku lat 70-tych zdobyłam w jakimś konkursie aparat Pentacon na baterie,gdy mówiłam o tym znajomym ,to stukali się po czole,aż udowodniłam.Aparat był bardzo prosty w obsłudze ,bo nastawiał się sam automatycznie,jedyny feler ,to ...robił z jednej kliszy tylko 12 zdjęć ,klisze do niego trudno było kupić i były dość drogie ,jak na tamte lata. Oba aparaty mam do dziś.Jednak później robiłam zdjęcia córki aparatami ,jej obecnego nie ruszyłabym ,bo bałabym się ,że coś sknocę :P  Pierwsza sprawa aparat jest bardzo ciężki ,druga sprawa dość drogi. Obecnie od roku mam Pentax Optio A 40,o jego sprawach technicznych nie będę się rozpisywała ,bo nie korzystam z innych funkcji , robię tylko zdjęcia.
Pierwsze zdjęcie to mój aparat retro  :P ;drugie zdjęcie ,to obecny mój malutki aparat.Przepraszam z jakość  :P

« Ostatnia zmiana: 13 Sty, 2010, 21:57:55 wysłana przez gaga »

Offline TuneR

• Mega Poster
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Sty, 2010, 22:33:41 »
Revan, wszystkie aparaty są mniej więcej podobne :D Ale Pentaxa widać z daleka dzięki czerwonym napisom na pasku  ;D
Widzę, że gaga też jest Pentaksianką  ;D

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Sty, 2010, 22:53:42 »

Cytat: TuneR
.... trzeba też pamiętać, że kupując konkretną lustrzankę wybierasz też konkretny system.

Mądry Polak po szkodzie. Przed zakupem puszki analizowałem tylko ceny modeli aparatów, a nie składowych systemu. Wówczas wybór padł na Nikona, lecz dziś prawdopodobnie wchodziłbym w Canona.   

Cytat: mycha777
D90 (ale odpuściłem - laikowi pasuje jak śwince siodło...)
Hmmm ... jestem chyba świnką, której pasuje takie siodło.

Jest to mój pierwszy aparat i pierwsze doświadczenie z fotografią. Dużą zaletą zestawu jest obiektyw o bardzo uniwersalnej ogniskowej 18-105 ze stabilizacją obrazu (taki jak ma mycha777) oraz wysokie użyteczne ISO matrycy CMOS aparatu.   Dzięki temu sprzęt radził sobie całkiem nieźle w trudnych warunkach oświetleniowych. Tym zestawem zrobiłem 99% zdjęć pokazywanych na Forum.
Dodatkowym gadżetem jest możliwość kręcenia filmów, która czasami się przydaje (np. na meczach Ślepska - wszystkie relacje video kręcone były aparatem) Niestety jakość filmów nie powala, a moje słabe umiejętności z dalszą obróbką plików dopełniają reszty.

Fajny gadżet którego mi brakuje to odchylany wyświetlacz to robienia zdjęć "zza płota"  ;D

Korzystając z okazji cenowej kupiłem drugi obiektyw o dłużej ogniskowej Tamron 55-200. Niestety jaka cena taka jakość. Obiektyw ciemny, z wolnym AF (zazwyczaj przeszukuje cały zakres zanim ustawi ostrość) i robi mało kontrastowe zdjęcia.
Robiłem nim fotki na zawodach narciarskich w Szelmencie (kilka ujęć) oraz duże zbliżenia przy montażu wiatraków, gdzie przy dobrych warunkach pogodowych (światło) spisywał się nieźle.

Od niedawna jestem posiadaczem mego pierwszego jasnego szkła o stałej ogniskowej, dedykowanego dla DX-ów - Nikkor 35 1.8
Nie miałem jeszcze okazji w pełni go przetestować, ale wiążę z nim duże nadzieje. Dzięki jego jasności będę mógł zmniejszyć ISO i czasy, których wartości są obecnie za wysokie na koncertach lub meczach na hali. No i oczywiście poeksperymentować z głębią ostrości.
Wada -  brak zooma (lub zoom w nogach jak ktoś woli  ;D)

Następne szkło to będzie chyba coś długiego do zdjęć przyrodniczych i sportowych, marzy mi się Nikkor 70-300 VR, ale to raczej dopiero w następnym roku.

Z gadżetów foto mam tandetny statyw, który fajnie spisuje się w domu, ale bardzo kiepsko w terenie (niestabilny) oraz system filtrów Cokin w który zamierzam zainwestować. Właściwie to mam tylko adapter i holder (kilkanaście złotych ) i jeden filtr podróbkę , który chyba lepiej wyrzucić. Niestety oryginalne filtry są dość drogie.

Offline TuneR

• Mega Poster
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Sty, 2010, 08:20:21 »

Cytat: TuneR
.... trzeba też pamiętać, że kupując konkretną lustrzankę wybierasz też konkretny system.

Mądry Polak po szkodzie. Przed zakupem puszki analizowałem tylko ceny modeli aparatów, a nie składowych systemu. Wówczas wybór padł na Nikona, lecz dziś prawdopodobnie wchodziłbym w Canona.    

W łapach trzymałem Canona 40D...rewelacja :) I chyba od tej półki Canon oferuje coś konkretnego. Ale w sumie, był poza moim zasięgiem i nabyłem system PK (z którego jestem zadowolony).
A statyw polecam ten który mam, naprawdę za tą kasę (potaniał o 100zł od czasu kiedy kupiłem swój  ;D) dostaje się stabilny tripod z dobrą głowicą.

mycha777

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Sty, 2010, 09:08:18 »
Cytat: mycha777
D90 (ale odpuściłem - laikowi pasuje jak śwince siodło...)
Hmmm ... jestem chyba świnką, której pasuje takie siodło.

Miałem na myśli stosunek ceny do umiejętności i do sposobu argumentacji takiego zakupu przed żoną. Teraz może bym kupił D90 tym bardziej że staniał skubany i to dość mocno w ciągu ostatniego miesiąca. No i kilkoma fotkami zdołałem udowodnić że aparat ma sens... ;-)
Zgadzam się z noka że czułość matrycy jest OK - przy wprawnej ręce strzelam fotki w dość ciemnych pomieszczeniach bez lampy i jest to dokładnie ten efekt na który liczyłem. Jeszcze jeden aspekt który mnie cieszy - auto focus który po prostu działa.

Offline zaroowka

• Weteran
  • Debian, Pentax, Habanero!
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Sty, 2010, 11:00:12 »
W łapach trzymałem Canona 40D...rewelacja Uśmiech I chyba od tej półki Canon oferuje coś konkretnego.
...tenże model Canon'a dorobił się opinii najbardziej zawodnej puszki cyfrowej jaką Canon wypuścił. Nie polecam - bliski mój znajomy posiadał takiego i... stwierdził, że to najgorszy Canon jakiego miał w rękach. Problemy (te które sam zauważyłem) - nieczytelny wyświetlacz - nie widać czy jest ostro czy nie, problemy duże z odwzorowaniem kolorów zdjęcia, problemy z autofocusem i kalibracją szkieł, obiektywy Tamrona i Sigmy nie lubią się z tym aparatem...

A co do mojego sprzętu... Parę lat temu szukałem lustrzanki i jakoś tak się zdarzyło, że kupiłem Pentaxa istDL2 - jeden z modeli "entry level", bez stabilizacji, bez bajerów. Dozbroiłem go w grip ze zdublowanym spustem migawki do ujęć pionowych - służył mi dzielnie (...zresztą, mimo, że jest obecnie w posiadaniu żony dalej mi służy). Fajny sprzęt i dużo mnie nauczył. A po roku poczciwy DL2 przestał mi wystarczać - trzeba było czegoś lepszego.  ;)
Wybór padł na Pentaxa K10D - i ten aparacik jest ze mną do dzisiaj. Też dozbrojony w grip i dodatkową baterię.
Do tego wszystkiego mam parę aparatów analogowych, też ze stajni Pentaxa. Do tego trochę szkieł, filtrów, statyw Sherpa 600R (niezła jakoś za rozsądną cenę - i nie waży dużo) i niedawno nabyta lampa Metz'a AF58.

:)

Debian addicted bastard.
A pentaxian, a loyalist, a diehard. ;)

Offline TuneR

• Mega Poster
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Sty, 2010, 11:01:43 »
Kolega z forum pentax.org.pl ? :)