Który z tych aparatów jest lepszy i dlaczego: Canon EOS 1100D czy Nikon D3100?
Jako użytkownik d3100 polecam Ci ten aparat. Zastanawiałem się nad wieloma, ale zdecydowałem się akurat na ten i jestem zadowolony w 95%. Reszta stanowi brak AF czyli tzw. śrubokręta. Z początku sądziłem, że wyrobię sobie oko poprzez ostrzenie manualne, lecz z czasem zaczęło mi to trochę przeszkadzać, ale da się żyć

Aparat poza brakiem śrubokręta spełnia wszystkie moje wymagania, a w razie gdybyś chciał się jemu bliżej przyjrzeć to możemy się zgadać i udostępnię swojego Nikusia byś miał rozeznanie.
W razie dodatkowych pytań wal śmiało, postaram się jako posiadacz lustrzanki nad którą kupnem się zastanawiasz - pomóc

Natomiast jeśli interesuje Cię efekt jaki wychodzi na zdjęciach, to możesz podpatrzeć na moim blogu jakie zdjęcia można nim uchwycić

(taka mała autoreklama)

Z tych akurat dwóch to wybrałbym chyba d3100. Lepiej leży w dłoni choć jest bardzo mały, sprawia wrażenie, że jest wykonany z lepszych materiałów. Osobiście brak mi tam przycisku ISO ale oba te aparaty uzupełniają się ''brakiem czegoś''
Nie do końca zgodzę się z tym, że d3100 jest mały, wg mnie rozmiary ma standardowe jak na lustrzankę tego typu, natomiast po dokupieniu gripa jest idealny

Oddzielnego przycisku ISO jako takiego nie ma, natomiast po ustawieniu w aparacie odpowiedniej funkcji dla przycisków można sprawnie je zmieniać. Ja ustawiłem w swoim d3100 w ten sposób, że po wciśnięciu jednego przycisku i użycia pokrętła zmieniam ISO szybko i bezproblemowo.