Autor Wątek: Wasz sprzęt fotograficzny  (Przeczytany 73610 razy)

Releth

• Gość
Odp: Wasz sprzęt fotograficzny
« Odpowiedź #270 dnia: 30 Paź, 2011, 19:56:44 »
Ja wolę nikona, ale różnica polega raczej na tym, do czego ktoś się przyzwyczaił :)
Sam mam Nikosia d300s, ze standardem N18-105 i N35 f1.8.
Cokolwiek wybierzesz będzie dobrze :)

Offline Mariusz_007

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #271 dnia: 30 Paź, 2011, 20:19:29 »
Każdy system ma swoje plusy dodatnie i plusy ujemne ;)
Ja wybrałem Nikon'a ponieważ był bliższy temu czego oczekiwałem i lepiej leży mi w dłoni. Nawet przesiadka z Sony odbyła się bezboleśnie :)

Offline Pawelsky

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #272 dnia: 30 Paź, 2011, 21:37:15 »
Już nie będę zawracał głowy, tylko zadam ostatnie pytanie.
Który z tych aparatów jest lepszy i dlaczego: Canon EOS 1100D czy Nikon D3100?

Z tych akurat dwóch to wybrałbym chyba d3100. Lepiej leży w dłoni choć jest bardzo mały, sprawia wrażenie, że jest wykonany z lepszych materiałów. Osobiście brak mi tam przycisku ISO ale oba te aparaty uzupełniają się ''brakiem czegoś'' Musisz też patrzeć na kolorystykę obrazków z tych puszek, która bardziej Ci pasuje- zimna nikona czy ciepła canona? Teraz osobiście kupiłbym coś używanego z wyższej półki w podobnej cenie ale to moje prywatne zdanie. Z tych dwóch - Nikon d3100. Eeeeeeech....... napisał to posiadacz Canona :)

Offline suchoc

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #273 dnia: 31 Paź, 2011, 10:14:51 »
Który z tych aparatów jest lepszy i dlaczego: Canon EOS 1100D czy Nikon D3100?

Jako użytkownik d3100 polecam Ci ten aparat. Zastanawiałem się nad wieloma, ale zdecydowałem się akurat na ten i jestem zadowolony w 95%. Reszta stanowi brak AF czyli tzw. śrubokręta. Z początku sądziłem, że wyrobię sobie oko poprzez ostrzenie manualne, lecz z czasem zaczęło mi to trochę przeszkadzać, ale da się żyć ;)
Aparat poza brakiem śrubokręta spełnia wszystkie moje wymagania, a w razie gdybyś chciał się jemu bliżej przyjrzeć to możemy się zgadać i udostępnię swojego Nikusia byś miał rozeznanie.

W razie dodatkowych pytań wal śmiało, postaram się jako posiadacz lustrzanki nad którą kupnem się zastanawiasz - pomóc ;)

Natomiast jeśli interesuje Cię efekt jaki wychodzi na zdjęciach, to możesz podpatrzeć na moim blogu jakie zdjęcia można nim uchwycić ;) (taka mała autoreklama)  ;)

Z tych akurat dwóch to wybrałbym chyba d3100. Lepiej leży w dłoni choć jest bardzo mały, sprawia wrażenie, że jest wykonany z lepszych materiałów. Osobiście brak mi tam przycisku ISO ale oba te aparaty uzupełniają się ''brakiem czegoś''

Nie do końca zgodzę się z tym, że d3100 jest mały, wg mnie rozmiary ma standardowe jak na lustrzankę tego typu, natomiast po dokupieniu gripa jest idealny ;D
Oddzielnego przycisku ISO jako takiego nie ma, natomiast po ustawieniu w aparacie odpowiedniej funkcji dla przycisków można sprawnie je zmieniać. Ja ustawiłem w swoim d3100 w ten sposób, że po wciśnięciu jednego przycisku i użycia pokrętła zmieniam ISO szybko i bezproblemowo.

Offline zaroowka

• Weteran
  • Debian, Pentax, Habanero!
« Odpowiedź #274 dnia: 31 Paź, 2011, 12:55:24 »
Reszta stanowi brak AF czyli tzw. śrubokręta.

To w tym modelu nie ma w ogóle AF?  ;)
Debian addicted bastard.
A pentaxian, a loyalist, a diehard. ;)

Offline suchoc

• Stały Bywalec
  • **
« Odpowiedź #275 dnia: 31 Paź, 2011, 13:55:58 »
Mały błąd, wiesz, że nie o to mi chodziło  :P
Jasne, że AF jest  ;)

Offline vena

• Super Poster
« Odpowiedź #276 dnia: 01 Lis, 2011, 22:36:17 »
Mam male pytanko: czy ktos jeszcze fotografuje aparatami na klisze? Czy jest ewentualnie jakis komis albo osoba, ktora kolekcjonuje takie aparaty?
Ludzie dobrej woli pouczają. Ludzie złej woli straszą.

Offline zaroowka

• Weteran
  • Debian, Pentax, Habanero!
« Odpowiedź #277 dnia: 01 Lis, 2011, 23:00:34 »
No na ten przykład ja w przypływie dobrego humoru ganiam z kliszakiem. Ewentualnie dwoma. Ewentualnie trzema (...bo i tak się zdarzało).
Debian addicted bastard.
A pentaxian, a loyalist, a diehard. ;)

Offline vena

• Super Poster
« Odpowiedź #278 dnia: 01 Lis, 2011, 23:49:17 »
No na ten przykład ja w przypływie dobrego humoru ganiam z kliszakiem. Ewentualnie dwoma. Ewentualnie trzema (...bo i tak się zdarzało).

To sie jeszcze oplaca? Chodzi mi o klisze, a wlasciwie ceny... Pytam, bo mam na stanie jeden i mysle co z nim zrobic, bo kurzy sie w garazu...
Ludzie dobrej woli pouczają. Ludzie złej woli straszą.

mycha777

• Gość
« Odpowiedź #279 dnia: 02 Lis, 2011, 07:24:07 »
Trzymam jeszcze mojego ulubionego Olympusa mju II - ale co najwyżej tylko po to aby dzieciom kiedyś pokazać go jako eksponat muzealny. Właściwie to cyfraka kupiłem dopiero wtedy gdy juz wszyscy na około takowe mieli a ja zacząłem mieć problemy z poprawnym wywołaniem kliszy/zrobieniem odbitek
Przed ostatnią rolkę zepsuto mi w Wejherowie gdzie coś nie tak zrobiono i generalnie musiałem ratować fotki komputerowo. Ostanią oddałam do Foto Heli gdzie tak spaskudzili mi odbitki że szkoda gadać - mieli koszmarny nawyk nakładania filtrów "wygładzających" i ludzie ma fotkach zamiast twarzy mieli jednolite plamy. Cudem klisza była ok i wiele lepszą jakość uzyskałem skanując ją na amatorkism skanerze epsona krórego zakupiłem aby zdygitalizować wszystkie zdjecia.
Ale sentyment do kliszy mam - tym bardziej że mju II robił genialne fotki.

Offline Marcinek_94

• Weteran
« Odpowiedź #280 dnia: 17 Sty, 2012, 18:56:03 »
Coś czuje że Marit Biergen go używa ;)

Offline gosienka

• Weteran
« Odpowiedź #281 dnia: 29 Mar, 2012, 07:43:36 »
Hej, Czy możecie mi polecić aparat tak do 6tys. np z canona.

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #282 dnia: 29 Mar, 2012, 08:36:53 »
W tej cenie to wyjdzie canon 7D i jeszcze tysiąc złotych zostanie :)
Lub koło 3 tysięcy canon G1X, wtedy zostanie dużo więcej w portfelu.
« Ostatnia zmiana: 29 Mar, 2012, 08:41:11 wysłana przez gryson »

Offline gosienka

• Weteran
« Odpowiedź #283 dnia: 29 Mar, 2012, 09:08:39 »
np. http://www.ceneo.pl/3154682 i do tego obiektyw? chce szerokokątny
-http://www.ceneo.pl/13665921s

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #284 dnia: 29 Mar, 2012, 09:14:05 »
Na taniej optyce canona mówiąc szczerze się nie znam, wypadłem z systemu canona nagle wiele lat temu, może obecni canonierzy się wypowiedzą.
Pytałaś o sam aparat canona do 6 tysięcy, więc rzuciłem tego 7D, z tym, że ja wolałbym kupić najtańszy aparat a drogie i dobre obiektywy, zdjęcia będą lepsze niż z odwrotnej kombinacji - drogi aparat i tani obiektyw :)