Autor Wątek: Wasz sprzęt fotograficzny  (Przeczytany 68418 razy)

mycha777

• Gość
Odp: Wasz sprzęt fotograficzny
« Odpowiedź #240 dnia: 17 Cze, 2011, 19:22:53 »
D3100 fajne. Ostatnio czytałem na Optycznych test D5100. Nieźle wypadł i mimo że matryca jak w D7000 to szumiał ładniej i chyba mniej. Zresztą mój D5000 sobie cenię ale brak śrubokręta czasem bywa bolesny.
Ostatnio bawiłem się też Alfą 33. Mały szybki i niestety prądożerny. Ale stabilizacja matrycy oraz silnik w body = tanie szkła. Najbardziej zazdrościłem stabilizacji matrycy - ile to dupiatych fotek zrobiłem moim 50mm 1.4 za ciężkie pieniądze... Soniacz na barszczowo tanim szkle 50mm 1.8 strzelał każdorazowo ostre jak żyletka fotki nawet w bardzo złych warunkach oświetleniowych - przy świecy. Trochę mnie to wkurzało.

Offline Pawelsky

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #241 dnia: 19 Cze, 2011, 00:42:29 »
A czy przypadkiem przy AF tulipan nie będzie obracał się razem z końcówką tego obiektywu? ;D

Nie :) o ile będzie to tulipan bez wcięć :)
Jak do KITa podpiąłem raynoxa to trzeba było uważać żeby czegoś nie przewiercić  ;D

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #242 dnia: 29 Cze, 2011, 18:06:36 »
Właśnie przyszedł Takumar. Niestety mocowanie kołnierza z filtrem jest nieco luźne i po podpięciu do body przez przejściówkę "filtrową", obiektyw trochę "lata" na aparacie. Mam nadzieję że nie będzie to mocno przeszkadzało w pracy, zwłaszcza że i tak obiektyw przytrzymuję ręką.

Pierwszy test po zapięciu na odwrotkę. Cel - napis na opakowaniu kremu powyzej:

Przysłona średnio otwarta

i mocno domknięta.

Są to zdjęcia bez pierścieni, lecz mimo to powiększenie jest bardzo duże. Zestaw raczej do bardzo małych i robali lub pokazania detalu. Z pierścieniami zapewne niezbędny będzie już statyw.  Ostrzenie wydaje się łatwiejsze w porównaniu z Heliosem, ale na podobnych przysłonach - z Takumarem jest jakby ciemniej w wizjerze.

Jestem ciekaw jak obiekty spisuje się w normalnym trybie, jednak nie znalazłem przejściówki do mocowania Nikon-Pentax, więc jeśli nasi Pentaksiarze  będą się wybierać w plener to dajcie znać - dam Wam do testów :)

Offline vanillas

• Nowy
CANON EOS 3000
« Odpowiedź #243 dnia: 10 Lip, 2011, 20:02:10 »
Chciałam kupić CANON EOS 3000,używany. Czy moze mi ktoś poweidzieć czy to jest dobry zakup ? Nie potrzebują super rewelacyjnego aparatu, poza tym nie znam się, a nie mogę z naleźć recenzi na jego temat.

Offline Rockers

• Mega Poster
« Odpowiedź #244 dnia: 10 Lip, 2011, 21:41:27 »

Offline vanillas

• Nowy
« Odpowiedź #245 dnia: 11 Lip, 2011, 19:53:45 »
To jest aparat kliszowy, więc jest tam "miejsce" na karte pamięci, czy musze drukować zdjęcia ? ;)

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #246 dnia: 11 Lip, 2011, 20:11:14 »
Skoro kolega wskazał Ci wątek o tym aparacie - proponuję dalsze pytania z nim związane zadawać właśnie tam.

Odpowiadając na pytanie powyżej - w aparatach kliszowych nie ma miejsca na kartę pamięci. One zapisują obraz na kliszy, zatem po jej "wypstrykaniu" niesiesz ją do labu, gdzie zrobią Ci odbitki na papierze lub przetworzą zdjęcia na pliki cyfrowe. 

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #247 dnia: 13 Sie, 2011, 11:37:16 »
Ciekawostka:

Zestaw foto znaleziony na strychu u radzieckiego szpiega :)

Zenit FC-12
Pokaźnych rozmiarów skrzyneczka zawiera wszystko co niezbędne dla reportera w terenie. Metalowy "plecaczek" można też założyć na plecy za pomocą uprzęży

Zawartość:
- aparat Zenit 12C
- teleobiektyw Tair 4,5/300
- obiektyw Helios 44 2/58
- obiektyw Mir 2,8/37
- zestaw filtrów kolorowych
- rękojeść z wysuwaną kolbą
- narzędzia

Tele gotowe do pracy

na montażu pistoletowym :)

Test po podłączeniu tele do nikona przez przejściówkę M42 - niestety brak ostrzenia na nieskończoność, więc wyszło mydło

ale do bliższych odległości jest w mirę ok:

Offline Benvolio

• Weteran
« Odpowiedź #248 dnia: 13 Sie, 2011, 12:42:02 »
Toć to fotosnajper. Bardzo fajna zabawka oprócz focenia przydatna do samoobrony. Z doczepioną kolbą wygląda imponująco. Piękny zestaw

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #249 dnia: 13 Sie, 2011, 14:04:29 »
Piękny, nowy - jak z fabryki i w pełni sprawny.  W latach swojej świetności pewnie budził respekt ;D 

Offline TuneR

• Mega Poster
« Odpowiedź #250 dnia: 13 Sie, 2011, 15:07:40 »
Stan rewelacyjny. Zimą podczas robienia zdjęć przymarzają palce do lufy  ;D

Offline zaroowka

• Weteran
  • Debian, Pentax, Habanero!
« Odpowiedź #251 dnia: 15 Sie, 2011, 12:52:20 »
...baaardzo fajne szkło. Prawie same zalety. ;)

Jak się trafi dobry egzemplarz, to ostry od pełnej dziury, fajny patent z ostrzeniem, 4,5 przy 300 mm ogniskowej to całkiem dobre światło, przydatny w samoobronie - można komuś łeb rozwalić, no i po zapięciu do body +10 do respektu. ;)

A na serio - minusy są. Średnio radzi sobie pod światło - traci mocno kontrast. Poza tym waga! Nosić pół dnia coś takiego (...i do tego puszka i grip) to masakra.
Debian addicted bastard.
A pentaxian, a loyalist, a diehard. ;)

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #252 dnia: 15 Sie, 2011, 18:49:52 »
Szkło fajne, ale z moim zestawem nie ostrzy na nieskończoność i ustawianie ostrości tym pokrętłem też nie jest poręczne, więc jak dla mnie jedyna zaleta to " +10 do respektu"  :D

Offline zaroowka

• Weteran
  • Debian, Pentax, Habanero!
« Odpowiedź #253 dnia: 15 Sie, 2011, 19:39:24 »
Wiesz... Tair ma mocowanit T-mount, więc... można zanabyć T-mount z bagnetem Nikona, wykręcić ten, który jest i załadować mu bagnet Nikona. :)
Powinien wtedy ostrzyć na nieskończoność bez problemu. W razie problemu służę pomocą.

Debian addicted bastard.
A pentaxian, a loyalist, a diehard. ;)

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #254 dnia: 15 Sie, 2011, 19:59:26 »
Zdaje się, że mocowanie t-mount/nikon mam w domu, więc będzie można sprawdzić ;)