Autor Wątek: Wasz sprzęt fotograficzny  (Przeczytany 68422 razy)

Offline Benvolio

• Weteran
Odp: Wasz sprzęt fotograficzny
« Odpowiedź #180 dnia: 11 Kwi, 2011, 18:17:55 »
Dla mnie, gdybym w systemie siedział warto byłoby dołożyć tego tysiaka, ale ze względu na
39 pól AF, 2 karty SD, iso, uszczelnienie puszki
Filmowanie zostawiam dla kamer, producenci też muszą z czegoś żyć  ;)

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << SIERŻANT SZT. >>
« Odpowiedź #181 dnia: 11 Kwi, 2011, 18:27:45 »
Po prostu nie raz brakuje mi tego kadrowania przy podłożu, czy z wyciągniętej ręki :) stąd to nastawienie na wychylany LV :)

1000zł różnicy między D5000 a D5100

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #182 dnia: 11 Kwi, 2011, 18:34:22 »
Filmowanie zostawiam dla kamer...
No jasne. Do filmowania są kamery, ale jak już taka opcja jest w aparacie, to chciałoby się żeby była pełna (af+zew. majk). Na koncertach by się przydało żeby zajawkę skręcić, bo na zdjęciach czasem muzyki nie słychać  ;)  (przykład fatalnej jakości dźwięku-> http://vimeo.com/8783092 ) , a meczach jeszcze ujdzie (ale tu z kolei by się AF przydał). Podsumowując - fajny i pożyteczny bajer.

Offline MAM

• Super Poster
« Odpowiedź #183 dnia: 11 Kwi, 2011, 19:29:03 »
Nie chcę się wymądrzać,bo młody jestem w te klocki .Ale jeśli to jest różnica tysiaka między D5100 a D5000 to bym  dołożył jeszcze 300 stówki i miał obiektyw 70-300 nikkora ze stabilizacją obrazu. A z tym LV Wojtek dobrze napisał. Ja nie dawno tak zrobiłem, teraz nadszedł czas na obiektyw.  Co byś nie kupił będziesz zadowolony :spoko:.

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << SIERŻANT SZT. >>
« Odpowiedź #184 dnia: 11 Kwi, 2011, 19:42:16 »
Mam już dwa obiektywy 18-55 i 55-200 :) większego zooma nie nada :) ale zastanowię się nad tym tysiaczkiem. Szkoda tylko ze to jeszcze młody aparat... może i cena była by mniejsza ;D

Offline MAM

• Super Poster
« Odpowiedź #185 dnia: 11 Kwi, 2011, 21:29:27 »
Dlatego ja kupiłem od razu  z obiektywem 18-105 a teraz szykuję się na 70-300 a potem ,nie wiem co potem zobaczy się. :D

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #186 dnia: 11 Kwi, 2011, 21:59:00 »
Ja też się nie będę wymądrzał...
Ale gdybym miał teraz wybierać między D90 (załóżmy, że nie stać mnie na D7000) a D5100 to wybrałbym ten drugi.
Szumy i ISO będzie lepsze miał D5100 (a to matryca jest najważniejsza w aparacie). 39 pól AF? Ja mam 51, a i tak korzystam najczęściej z centralnego lub skrajnych bocznych lub górnych. W zupełności wystarczyłoby mi 11. Wbrew pozorom filmowanie w aparacie się przydaje - też jestem "ortodoksem", ale gdybym miał taką możliwość to bym się cieszył. Jak ktoś nie widzi różnicy w filmie zrobionym kamerą a lustrzanką z obiektywem 1,4 lub 1,8 to trudno - ja widzę różnicę, i ta mała GO w filmach z lustrzanki jest dla mnie powalająca.
Więcej Mpix to możliwość lepszego wykadrowania jeśli trzeba, jakość obrazu będzie lepsza niż z D90 (porównywalna z D7000 - nie wiem czy matryca w obu jest ta sama, ale jeśli nie, to jakość matrycy i szumów będzie podoba - te same Mpixele - to samo upakowanie pixeli). 2 sloty na karty pamięci? A po co? ;) Mam jeden i jakoś nigdy nie brakowało mi drugiego. 2 sloty na karty pamięci potrzebne są zawodowcom, jako backup.
Za D90 przemawiałyby dla mnie tylko dwa czynniki:
- śrubokręt - jeśli zamierzasz używać starszych szkieł nikona lub niesystemowych z literką D (jeśli tylko nowych szkieł G to nie ma problemu);
- większa puszka to poręczniejsze jej trzymanie - tyle, że D90 nie ma uchylanego wyświetlacza, a on jest niezastąpiony przy filmowaniu, przy zdjęciach znad głowy, przy makro.
Dla mnie reszta przemawia za D5100. Po jego zapowiedzi sam zacząłem się zastanawiać cicho czy nie dokupić go z czasem jako "zapasowe" body do zwierzyny, bo przydałby mi się DX, sporo pixeli, dobra matryca z niskimi szumami. A cena rozsądna się zapowiada. Do tego filmy z AF i efektami. Można się pobawić.

Decyzja oczywiście należy do Ciebie.
Wiem jedno: nie zmieniałbym aparatu tylko dlatego, że następca ma inaczej uchylany wyświetlacz. Jeśli to ma być powodem do zmiany aparatu, to daruj sobie, a tę kasę zainwestuj w szkła. Kiedyś i tak zmienisz aparat a szkła Ci zostaną na przyszłość. Jeśli zmieniać to z pozostałych powodów poza wyświetlaczem. Jeśli D5000 Cię ogranicza to go zmień, jeśli wystarcza, to inwestuj w szkła.

Offline PIKASON

• MPS S-ki
  • Weteran
« Odpowiedź #187 dnia: 11 Kwi, 2011, 22:46:24 »
I ja dorzucę 2 grosze  ;D

Uchylany wyświetlacz....   dla mnie super sprawa, ale tylko do nagrywania, do zdjęć nie korzystam z LV.
AF przy nagrywaniu, dla mnie jest zbędny gdyż zawsze "ostrze" ręcznie .
39 pól AF .... hmm.... ja mam 9-cio punktowy AF (wszystkie krzyżowe) i w zupełności mi wystarczają  :spoko:

Generalnie , dla tych bajerów nie watro zmieniać puszki, zainwestuj w szkła  :spoko:
Resztę fajnie opisał gryson .

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << SIERŻANT SZT. >>
« Odpowiedź #188 dnia: 12 Kwi, 2011, 07:05:29 »
Widocznie Wy doświadczeni wyjadacze robienia zdjęć inaczej patrzycie na sprawę techniczną jaką są szkła itp :) Ja mam dwa jak pisałem,  standardowe 18-55 i 55-200 i jakoś nie czuję silnej potrzeby zaopatrywania się w kolejne. :P Na swojego D60 znalazłem już kupca (1200 z KITem) i jakbym kupił D5000 (2000zł z KITem) to straciłbym tylko około 800 zł. Dlatego nie interesują mnie puszki z kosmicznymi cenami (D5100 3000zł za samą puszkę) Zapytałem konkretnie o ten aparat, bo w opisie jest ISO 200-3200. I tu zastanowiło mnie, gdzie podziało się ISO 100? Czy dla zdjęć będzie miało to kolosalną stratę na jakości? Dlaczego producent wyzbył się tej wartości? (ISO 200 - ISO 3200 ze skokiem 1/3 EV. Można również ustawić wartość mniejszą od ISO 200 o około 0,3, 0,7 lub 1 EV (odpowiednik ISO 100) albo większą od ISO 3200 o około 0,3, 0,7 lub 1 EV (odpowiednik ISO 6400).)
« Ostatnia zmiana: 12 Kwi, 2011, 07:11:34 wysłana przez the_mask »

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #189 dnia: 12 Kwi, 2011, 07:16:17 »
Nowsze matryce nikona mają ISO nominalne 200 (choć gdzieś czytałem, że w rzeczywistości to jest pomiędzy 100 a 200, nie wiem ile w tym prawdy). Dla jakości zdjęć nie będzie to miało większego znaczenia, nawet nie musisz zwracać na to uwagi.
Błędem jest, że nie przywiązujesz uwago do szkieł, i mając dwa KIT-owe obiektywy chcesz zmienić aparat na lepszy i nadal mieć te same KIT-owe szkła. Wniosek z tego taki - nic zmiana puszki nie da, bo Twoje zdjęcia będą nadal takie same. Nie wiem czy jest więc sens zmieniania puszki.

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << SIERŻANT SZT. >>
« Odpowiedź #190 dnia: 12 Kwi, 2011, 07:21:53 »
O tym też już wspomniałem :) Jestem wygodnisiem :) i przykładanie głowy do matki ziemi, już jakoś przestało mnie kręcić :) albo cykanie na czuja z wyciągniętej ręki :) (Nie, nie mówię tu o autoportretach :P ani żadnych sweet fociach :P). Nie ma to być jakiś znaczny skok w zmianie zdjęć, tylko lekki w wygodzie pracy, bo już np 11 punktowy AF w porównaniu z moim 3 punktowym robi swoje ;P. To co mam mi wystarcza na moje potrzeby :)

A co do szkieł, na pewno mają wielkie znaczenie i wpływ na jakość zdjęć, ale do profesjonalisty mi jeszcze daleko :P

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #191 dnia: 12 Kwi, 2011, 07:43:53 »
Widzę, że decyzję już podjąłeś, i szukasz u nas potwierdzenia, że słuszna :)
Ale jak widzisz żaden z nas racji Ci nie przyzna do tej zmiany  ;D

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << SIERŻANT SZT. >>
« Odpowiedź #192 dnia: 12 Kwi, 2011, 07:45:22 »
Można powiedzieć że masz rację :) Chciałem was tylko zapytać, czy ten sprzęt będzie lepszy od D60 :) Bo że lepsze są od D5000 to ja wiem :)

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #193 dnia: 12 Kwi, 2011, 08:42:32 »
D60 i D5000 to ta sama półka, tylko dzieli je kilka lat różnicy postępu technologicznego, więc bez zadawania tu takich pytań wiedziałbyś, że D5000 będzie lepszy :)

Offline PIKASON

• MPS S-ki
  • Weteran
« Odpowiedź #194 dnia: 12 Kwi, 2011, 12:34:53 »
A zobacz jeszcze jedno .....  pożycz od kogoś jakikolwiek obiektyw lepszy od kita , zobaczysz ogromną zmianę  :spoko:
Chcesz przeskoczyć na inny aparat, ok. Ale ten inny znowu kupujesz z kitem . Ja kita kupiłem tylko przy pierwszej puszcze, tydzień później kupiłem
normalny obiektyw i .................. nigdy już nie założyłem kita. A potem już kupowałem samo body  ;D