Ja też się nie będę wymądrzał...
Ale gdybym miał teraz wybierać między D90 (załóżmy, że nie stać mnie na D7000) a D5100 to wybrałbym ten drugi.
Szumy i ISO będzie lepsze miał D5100 (a to matryca jest najważniejsza w aparacie). 39 pól AF? Ja mam 51, a i tak korzystam najczęściej z centralnego lub skrajnych bocznych lub górnych. W zupełności wystarczyłoby mi 11. Wbrew pozorom filmowanie w aparacie się przydaje - też jestem "ortodoksem", ale gdybym miał taką możliwość to bym się cieszył. Jak ktoś nie widzi różnicy w filmie zrobionym kamerą a lustrzanką z obiektywem 1,4 lub 1,8 to trudno - ja widzę różnicę, i ta mała GO w filmach z lustrzanki jest dla mnie powalająca.
Więcej Mpix to możliwość lepszego wykadrowania jeśli trzeba, jakość obrazu będzie lepsza niż z D90 (porównywalna z D7000 - nie wiem czy matryca w obu jest ta sama, ale jeśli nie, to jakość matrycy i szumów będzie podoba - te same Mpixele - to samo upakowanie pixeli). 2 sloty na karty pamięci? A po co?

Mam jeden i jakoś nigdy nie brakowało mi drugiego. 2 sloty na karty pamięci potrzebne są zawodowcom, jako backup.
Za D90 przemawiałyby dla mnie tylko dwa czynniki:
- śrubokręt - jeśli zamierzasz używać starszych szkieł nikona lub niesystemowych z literką D (jeśli tylko nowych szkieł G to nie ma problemu);
- większa puszka to poręczniejsze jej trzymanie - tyle, że D90 nie ma uchylanego wyświetlacza, a on jest niezastąpiony przy filmowaniu, przy zdjęciach znad głowy, przy makro.
Dla mnie reszta przemawia za D5100. Po jego zapowiedzi sam zacząłem się zastanawiać cicho czy nie dokupić go z czasem jako "zapasowe" body do zwierzyny, bo przydałby mi się DX, sporo pixeli, dobra matryca z niskimi szumami. A cena rozsądna się zapowiada. Do tego filmy z AF i efektami. Można się pobawić.
Decyzja oczywiście należy do Ciebie.
Wiem jedno: nie zmieniałbym aparatu tylko dlatego, że następca ma inaczej uchylany wyświetlacz. Jeśli to ma być powodem do zmiany aparatu, to daruj sobie, a tę kasę zainwestuj w szkła. Kiedyś i tak zmienisz aparat a szkła Ci zostaną na przyszłość. Jeśli zmieniać to z pozostałych powodów poza wyświetlaczem. Jeśli D5000 Cię ogranicza to go zmień, jeśli wystarcza, to inwestuj w szkła.