Autor Wątek: Obiektywy.  (Przeczytany 2342 razy)

Offline Glina94

• Forumowicz
  • *
Obiektywy.
« dnia: 28 Sie, 2010, 21:00:17 »
Nie zajmuję się Fotografią ,ale mam do was pytanie ;) Jaka jest różnica między Ciemnym a Jasnym obiektywem , Proszę o opisanie tego dziękuje ;)

Offline gryson

• Super Poster
Odp: Obiektywy.
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Sie, 2010, 21:22:31 »
A skąd to pytanie? :)
Tak w skrócie. to jasny obiektyw to taki, przez który wpada więcej światła (tak na logikę), i ma przysłony np. od 0,95 (np. Voigtlander Nokton) lub inne, bardziej popularne, których minimalne przysłony zaczynają się od 1,4 lub 1,8 wzwyż. Obiektywy w przysłonami rzędu 2,8 są uważane wciąż za jasne, powyżej to już ciemne obiektywy - czyli minimalne przysłony rzędu 3,5 - 5,6. Przez nie może wpadać mniej światła, daltego trzeba zastosować dłuższy czas otwarcia migawki, aby naświetlić tak samo zdjęcie. Czyli np.dla przysłony 2,8 czas dla prawidłowego naświetlnia danego ujęcia będzie wynosił 1/60 sekundy a przy przesłonie 5,6 to będzie 1/15 sekundy.

Offline TuneR

• Mega Poster
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Sie, 2010, 21:25:34 »
"Ciemny" i "jasny" obiektyw to określenia potoczne. Chodzi o światłosiłę obiektywu, czyli o to jak dużo światła potrafi dana konstrukcja przetransmitować na materiał światłoczuły. Im dłuższy obiektyw tym średnica powinna być większa, co za tym idzie jest cięższy i oczywiście droższy bo do jego wyprodukowania potrzeba więcej materiałów.

I tak dla przykładu:
- obiektyw o ogniskowej 50mm (standardowa ogniskowa odpowiadająca mniej więcej polem widzenia ludzkiemu oku) aby był "jasny" powinien mieć światłosiłę przynajmniej 1,8 (czyli powinien mieć oznaczenie F1,8). Takie szkiełko nadaje się do portretowania. Oczywiście są konstrukcje z F0.9 ale kosztują majątek :D
- obiektyw o ogniskowej 135mm aby był określony jako jasny powinien mieć F przynajmniej 2,8

Ciemne obiektywy to np 55mm ze światłem 5,6 - czyli większość standardowych kitowych szkieł dostarczanych standardowo z body. Wada takiego obiektywu to konieczność wydłużenia czasu naświetlania albo podniesienia czułości ISO.

Chyba mniej więcej jasno opisałem :D

P.S gryson mnie wyprzedził :D ale tyle się naprodukowałem, że i tak wyślę posta :D

Offline Szymon

• Weteran
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Sie, 2010, 22:03:07 »
Przy okazji tego wątku zapytam.

Czy obiektywy np kitowe z aparatów z mnożnikiem np x1.6 i full frame można zamiennie używać? Czy są specjalne obiektywy do różnych typów matryc? Czy będą pasować?

Jak jest z przejściówkami do obiektywów? Czy są przejściówki np Nikon->Canon i na odwrót?

Za odpowiedzi z góry dziękuję.  :)

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Sie, 2010, 22:08:58 »
Obiektywów dla pełnej klatki można spokojnie używać pod cropem (czyli na matrycy dx - z mnożnikiem 1,6 w canonie lub 1,5 z w nikonie). Odwrotnie też, tyle, że będzie straszna winieta na większości zdjęć, choć są obiektywy zbudowane pod dx, których da się używać na pełnej klatce (np. nikkor 35/1,8dx, który do przysłony 2,2 daje tylko lekką winietkę na pełnej klatce - sprawdzone - fajny efekt lub obiektyw 11-16 tokiny, który na 16mm podobno nie winietuje na FX - nie sprawdzałem, ale tak jest).
O przejściówkach canon-nikon nie słyszałem (ale może są), ale nikon - canon tak, czyli można podpiąć szkła nikona do aparatów canon, co świadczy tylko o świetnej optyce nikona (skoro canoniarze mając swój bogaty wybór szkieł chcą używać niektórych - z reguły dość nietypowych i specjalistycznych szkieł - ze swoimi aparatami) :)

Offline Szymon

• Weteran
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Sie, 2010, 22:15:42 »
a jest zależność tej "winiety" od ogniskowej?

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Sie, 2010, 22:18:34 »
Raczej od konstrukcji obiektywu.

Offline Glina94

• Forumowicz
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Sie, 2010, 23:15:21 »
Gryson , pytasz skąd to pytanie, więc tak ;) pisałem dzisiaj z Wojtkiem_Kosynier i tak zapytalem z ciekawości co ma więc zaczął pisać że ..... tego tego i   
ukazała się nazwa obiektywów więc chciałem wiedzieć cóż to jest ;) Ale dzięki za odpowiedź :)