Autor Wątek: Krajobrazy  (Przeczytany 20959 razy)

Offline Revan144

• ChrisFix
  • Super Poster
Odp: Krajobrazy
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Kwi, 2010, 21:43:51 »
Dwa zdjęcia jeziorka ode mnie:

Hey guys, ChrisFix here!
FB Page

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Kwi, 2010, 22:04:25 »
Widzę, że wrzucasz ostatnio fotki w miniaturkach do dużego formatu. To chyba nie jest dobry pomysł. Po przejściu na ImageShack fotka jest fatalnie skompresowana do postaci "dużej miniaturki", a fotka w pełnej mega rozdzielczości nie mieści się na monitorze i trudno się ją ogląda.  Innymi słowy - jakby nie podejść do zdjęcia to zawsze coś przeszkadza w odbiorze zdjęcia.
Najlepsze rozwiązanie to przeskalowanie zdjęcia samemu do rozmiaru około 800x600, wyostrzenie, wrzucenie na serwer i pokazanie w pełnej krasie na Forum.  ;D

Offline TuneR

• Mega Poster
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Kwi, 2010, 07:50:27 »
Mocno przepalone niebo a przy okazji za ciemny dół.

Offline biza

• Mega Poster
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Maj, 2010, 10:55:27 »
nie mam takich ładnych fotek ja Wy ale tez swoje tu powrzucam.. a co :D

Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << SIERŻANT SZT. >>
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Maj, 2010, 10:56:47 »
Nie no :) biza ;D Świetny kadr :D aż się zastanawiam, czy czasem zdjęcie nie jest do góry nogami :D

Offline biza

• Mega Poster
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Maj, 2010, 11:01:29 »
wow.. nawet pochwałę dostałam hehe ;)
dzięki
nie no, chyba dobrze wkleiłam, aż tak źle to ze mna nie jest :D
Zazdroszczę Japonkom - wstają rano i od razu w kimono...

Offline TuneR

• Mega Poster
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Maj, 2010, 17:04:16 »
Dzisiaj ciekawe rzeczy działy się na niebie:

Offline Szymon

• Weteran
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Maj, 2010, 20:48:50 »
Ktoś zrobił może z zachodu słońca? Przez chwilkę chmurki były ładnie podświetlone :D

Offline the_mask

• Global Moderator
  • << SIERŻANT SZT. >>

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Cze, 2010, 21:06:48 »
Wigry nasze kochane  ;)

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Cze, 2010, 19:48:22 »
Godzina 3.56 - wschód słońca na Cisowej Górze. Docieram punktualnie. Wspinając się na górę dostrzegam ekipę z rozstawionym sprzętem foto oczekującą w gotowości. Sami Nikoniarze, więc pytam czy nie znamy się przypadkiem z sieci. Znamy się! Rozkładam swój "trójnóg" i oczekuję spektakularnego wschodu.

Niestety nie ma tej malowniczej magii poranka, gdzie dolina jest spowita mgłą, a szczyty gór i drzew wystają pond. Nie ma fajnych chmur na niebie, które jest blado-szare. Robię zdjęcia bez przekonania, licząc że "coś" się trafi. Chłopaki też zmieniają szeroki kąt na tele, szukając ciekawych detali krajobrazu. Słońce szybko pnie się do góry i decydujemy się szukać innych miejsc. Ja jadę na Smolniki , oni na Udziejek. Z Cisowej mam kilka kadrów, ale są nieciekawe. Poniżej panoramka sklejona z 4 zdjęć

Punk widokowy w Smolnikach wydaje się bardziej obiecujący, ale tu również brakuje tego "czegoś"

Próbuję znaleźć jakiś fragment, na którym możnaby się skupić, pokazać wieloplanowość lub ciekawą kompozycję. Nic nie wychodzi. Wszystko wydaje się zbyt odległe i mało wyraziste.

Wydawało się, że takie punkty widokowe to fotograficzne "samograje". Może przy innej pogodzie (mgiełce) wyglądałoby to bardziej malarsko. Dziś trzeba było zejść w doliny i szukać szczęścia chodząc pieszo, a nie obwozić się furą po górkach  ;) 
Cóż, takie doświadczenie też się przyda, choć przyznam, że po tym wyjeździe spodziewałem się czegoś więcej.

Offline TuneR

• Mega Poster
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Cze, 2010, 21:23:02 »
Godzina 3.56 - wschód słońca na Cisowej Górze. Docieram punktualnie.
Respekt! O takiej godzinie pewnie raczej trudno skupić się na zrobieniu jakiegokolwiek zdjęcia.

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Cze, 2010, 21:36:01 »
Zwłaszcza jak się nie zmrużyło oka  ;)

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Cze, 2010, 18:50:12 »
Współczuję ;) Też się zawsze wkurzam, jak liczę na piękny wschód słońca, w stylu, który tak lubię, a wracam z niczym. W niedzielę miałem nadzieję na piękny wschód nad jeziorem Pomorze, bo tam spędzałem weekend na spartakiadzie suwalskich zakładów pracy (właśnie fotki obrabiam), i nie spałem od 3 rano (tak się złożyło ;) ), ale nawet statywu nie wyciągałem z bagażnika, bo było szaro i pochmurno, gdy słońce wschodziło. Potem było ładniej, wrzucę za jakiś czas na swoją stronę, ale szału nie było. A na punkcie widokowym w Smolnikach i w Gulbieniszkach zrobiłem chyba najfajniesze zdjęcia o poranku, widzieliście, więc wiecie. A na mgły najlepiej jeździ się wiosną i wczesną jesienią, gdy noce są zimne a poranki słoneczne. :) I trzeba mieć trochę szczęścia w tym wszystkim, być we właściwym miejscu o właściwej porze, bo wiem z własnego doświadczenia, że w jednym miejscu jest słabo, a kilometr dalej, za górką, za zakrętem, w miejscowości obok dech zapiera w piersiach. Dlatego szukając ładnego wschodu słońca zawsze szybko zmieniamy miejsce, szukając tego właściwego w danej chwili.