Autor Wątek: Canon EOS 3000  (Przeczytany 10228 razy)

Offline Rockers

• Mega Poster
Canon EOS 3000
« dnia: 29 Lip, 2009, 22:12:08 »
Nabyłem dzisiaj taki oto sprzęt, i mam kilka pytań - zetknął się ktoś z tym? Aparat ma na około około 15 lat, jak nowy, obiektyw 28 - 80 mm. Oczywiście klasyczna lustrzanka, klisza. Cena śmieszna, dodatkowo zewnętrzna lampa błyskowa, zdaniem gościa od aparatów po sprawdzeniu okazało się, ze aparat jest w pełni sprawny, bardzo dobry, i można śmiało zaczynać zabawę z fotografią. Noka (głównie do Ciebie pytanie ;) ) - zetknąłeś się z tym kiedyś, ewentualnie mógłbyś powiedzieć coś na temat tego sprzętu?

Offline noka

• Administrator
Odp: Canon EOS 3000
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Lip, 2009, 22:42:59 »
Ja swoją zabawę foto zacząłem dopiero na początku roku, więc w dziedzinie sprzętu jestem laikiem. Poza tym od razu wystartowałem w cyfrówce, bo klisza to wyższa szkoła jazdy (i dużo więcej zabawy chociażby w publikowaniu zdjęć). Przy kliszy trzeba się też bardziej przykładać do każdego zdjęcia, z uwagi na ograniczoną ilość klatek.

Życzę cierpliwości i wytrwałości, bo przymierzając się do fotografii lustrzanką na kliszę na pewno Ci się przyda. 

Offline Rockers

• Mega Poster
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Lip, 2009, 16:51:52 »
Pierwsze zdjęcia z mego 'kliszowca' ;)

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Lip, 2009, 21:38:48 »
Po fotach widać, że sprzęcie drzemie potencjał  ;D

Nie wiem czy robisz na manualu czy na auto, ale wydaje mi się, że jest ustawiana (lub sam ustawiasz) zbyt mała wartość przysłony.
Sądzę, że  zdjęcia mogłyby być bardziej ostre (pomijam to z cmentarza, bo tam chyba o taki efekt małej głębi ostrości chodziło)
Ewentualnie może to być wina kompresji zdjęcia do określonego rozmiaru i formatu.

Mógłbyś opisać jak wyglądają rodzaje ustawień aparatu i proces od pstryknięcia zdjęcia do przygotowanej wersji do wysłania na serwer hostujący?
(zwłaszcza jakie parametry ma .jpg z labu, w którym wywołujesz fotki)

Offline Rockers

• Mega Poster
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Lip, 2009, 10:46:20 »
Noka - zdjęcia były robione na razie z trybu auto, chodziło tylko i wyłącznie o to żeby zobaczyć czy to działa ;) Po zmniejszeniu rozmiaru z.. kurczę, nie pamiętam - później podam dokładnie - ale coś z około 3xxx - 2xxx na 800 x 530 i bez wyostrzania wyszło co wyszło. Teraz będzie trzeba wniknąć w ustawienia, i zacząć się troszkę bawić, bo szkoda robić foty tylko w automacie mając taki sprzęt ;)
A - po wywołaniu zdjęcia wyglądają o niebo lepiej niż na komputerze - i to mnie dziwi ;)

Offline noka

• Administrator
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Lip, 2009, 11:01:54 »
Hmmm ... może to właśnie w wyniku kompresji część zdjęć straciła na ostrości.
Jak będziesz robił kolejne foty - zapisuj sobie ustawienia (zwłaszcza: czas i przysłona), nawet w trybie auto. Mój sprzęt na pełnym auto w ciemniejszych pomieszczeniach ma tendencję do takiego wydłużania czasu ekspozycji, że trudno zrobić zdjęcie nieporuszone. Są wprawdzie jeszcze programy tematyczne i ustawienia priorytetowe niektórych parametrów, ale jeszcze ich nie zgłębiłem.

Po obmacasz aparaciku z każdej strony wrzuć jakiś opis dostępnych funkcji  ;D

mycha777

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Lip, 2009, 19:23:02 »
Fotki fajne. Zastanawiałem się czy w przypadku drugiego zdjęcia udałoby sie zrobić takie samo cyfrówką. Wydaje mi się że w tym przypadku cyfraka by bardziej "przypaliło" słońce. Mam przynajmniej takie wrażenie.
Zdjęcia wyglądają na ostre. Widać aparat ostrość łapał na określonych przedmiotach - "łeb" ptaszka, lub to coś na ziemi. I na tych fotach reszta nie jest ostra i wg mnie jest OK.
A nawet gdyby to czasem algorytmy zmniejszające fotki gubią ostrość i sam często ją "aplikuję" po otrzymaniu rozmiaru 800x533. W niektórych programach sa mechanizmy skalujące fotki które to dodatkowo robią (zdaje się widziałem takie coś w Paint Shop Pro XII).
Gdzie wywołujesz zdjęcia? A może sam skanujesz kliszę? Kiedyś kliszę wywołaną w Foto Hela i zeskanowaną na moim Epsonie wysłałem do labu internetowego - wynik: dużo ładniejsze fotki. Później zdaje się doposażyli się w coś nowszego ale ceny mają nadal niefajne.

Offline Rockers

• Mega Poster
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Lip, 2009, 20:41:21 »
Zdjęcia wywołałem podobnie jak mówisz - w Foto Heli - ale co do cen to rzeczywiście, spore.
Ostrość na części zdjęć ustawiałem ręcznie, tak jak na zdjęciu z cmentarza i papugi - na reszcie chyba też.

Offline gryson

• Super Poster
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Wrz, 2009, 20:13:52 »
Fotki fajne. Zastanawiałem się czy w przypadku drugiego zdjęcia udałoby sie zrobić takie samo cyfrówką. Wydaje mi się że w tym przypadku cyfraka by bardziej "przypaliło" słońce. Mam przynajmniej takie wrażenie.

Udałoby się takie samo lub lepsze, po prostu trzeba by niedoświetlić zdjęcie (żeby nie przepalić świateł) a potem w programie graficznym "wyciągnąć cienie". Ewentualnie metoda "hardwerowa" czyli filtr połówkowy szary, ale to można zastosować również do analoga.
Ale masz rację jeśli chodzi o rozpiętość tonalną, klisza zarejestruje więcej, niż matryca cyfrówki, a do tego, nie licząc slajdów, które były na to bardzo wrażliwe, z negatywu łatwiej "wyciągnąć coś ze świateł", tak łatwo się nie przepalają, cyfrówki niestety światła jak już przepalą to nic z tym nie zrobisz, będzie biała plama.

Jeśli chodzi o fotki to spoko, sprzęt widać działa jak należy. Jedynie korektę bym wprowadził w ekspozycji na minus, właśnie po to, aby nieba nie wypalało.

Maciek74

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Paź, 2009, 05:12:36 »
Witam

Aparacik jest fajny z tym ze mozna by bylo z czasem zainwestowac w dodatkowa szklarnie gdyz ten obiektyw C 28-80 nie jest zbyt ostry a w przypadku fotografii analogowej to wlasnie praktycznie tylko od obiektywu zalezy jakosc zdjecia, a body jest jedynie swiatloszczelna skrzynka z takimi lub innymi ulatwiaczami dla fotografujacego. Tak wiec jesli fundusze na to pozwalaja to pomysl nad szkielkiem i zycze udanych strzalow.

Maciej

Offline Rockers

• Mega Poster
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Paź, 2009, 19:47:23 »
Z zamierzeniem zmiany szkła jestem od samego początku, trzeba będzie rozejrzeć się za czymś do kolekcji. Problem w tym, że za bardzo nie wiem czego szukać.

Offline TuneR

• Mega Poster
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Paź, 2009, 23:00:00 »
Z zamierzeniem zmiany szkła jestem od samego początku, trzeba będzie rozejrzeć się za czymś do kolekcji. Problem w tym, że za bardzo nie wiem czego szukać.

Zależy jakie fotki lubisz pstrykać. Ja bym ci polecał manualne obiektywy bo po raz tańsze a po dwa uczą pokory no i co ma się rozumieć fotografii. Trzeba pamiętać, że optyka nie jest tania i wybór musi być przemyślany.